Lieselot Beeckaert oogstte veel succes met haar Anzac-liederen.
Foto Eric Flamand Lieselot Beeckaert oogstte veel succes met haar Anzac-liederen.

'When this bloody war is over' laat niemand onberoerd achter

VEEL LOF VOOR MULTIMEDIAAL SPEKTAKEL IN KERK

De kerk van Wijtschate diende afgelopen weekend als podium voor het totaalspektakel 'When this bloody war is over', een muzikale evocatie van de Mijnenslag. Het concept werd uitgedacht en op poten gezet door Eric Flamand, die ook fotograaf is voor onze krant. De productie kon op heel wat positieve reacties rekenen.

Bij misvieringen krijgen onze kerken nog slechts weinig stoelen bezet, maar dit weekend kreeg de voorstelling 'When this bloody war is over' de Sint-Medarduskerk van Wijtschate wel nokvol. Het was de derde keer dat Wijtschatenaar Eric Flamand, die tevens fotograaf is voor onze krant, een herdenkingsconcert op poten zet. De eerste keer gebeurde dat in 2007. Daarop volgde 2014 en nu dit jaar was het de derde editie. Deze keer klopte Eric en zijn medewerkers aan bij de provincie om subsidies los te weken, wat ook lukte. Ook de gemeente Heuvelland deed zijn duit in het zakje. Het resultaat mocht dan ook gezien worden.


Het verhaal begon in 1915. Op amper 150 meter voor het Duitse Bayernwald bevonden zich begin dat jaar de soldaten van het 4de Battalion The South Lancashire Regiment. De voorstelling toonde aan de hand van foto's en vooral veel muziek de voorbereidingen van de Mijnenslag en het resultaat daarvan. Er werd echter ook verwezen naar de Ierse kwestie. Want terwijl protestanten en katholieken hier zij aan zij vochten, lopen de interne spanningen in Ierland hoog op.

Aangrijpende verhalen

Naast de historische feiten, werden er heel persoonlijke verhalen gebracht. Veel toeschouwers moesten even slikken toen Katrien Vanderstichele het onwezenlijke verhaal vertelde van een jonge knaap die werd geëxecuteerd omdat hij zijn post zou hebben verlaten. Maar ook de historie van Percy Fillingham en zijn vriend Jim Asquith greep je bij de keel. Fillingham sneuvelde en Jim trouwde later met de verloofde van zijn vriend. Tijdens de oorlog hadden ze elkaar immers beloofd voor elkaars geliefde te zorgen, mocht een van hen sneuvelen.


Bij de voorstelling werden veel foto's getoond, maar wat het hem vooral deed was de muziek. Artiesten zoals onder Edwin Vanvinckenroye, The Swigshift, Yves Bondue en het Westhoek Consort gaven het beste van zichzelf, net als sopraan Lieselot Beeckaert en de drie jonge meisjes die op het einde een lied brachten. Alles werd aan elkaar gepraat door Dirk Clement, ooit Radio 2.


"Ik vond het top, het was echt heel goed", aldus een enthousiaste Franky Bostyn, voormalig conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917 en coördinator van het herdenkingsjaar 2017. "De kerk van Wijtschate is een prachtige setting voor dit stuk, die eigenlijk door een veel ruimer publiek zou moeten worden gezien. Er zit emotie in, muziek, allemaal heel afwisselend. Er zit een boodschap is, het is historisch, maar ook anekdotisch. De artiesten waren top, ik denk aan The Swigshift en Yves Bondue. Maar ook de klassieke zangeres (Lieselot Beeckaert, nvdr) die ik niet kende, is een revelatie. Zeer mooi om zoiets in Heuvelland te kunnen brengen."


"Eric Flamand heeft het echt in hem om events te organiseren. Ik vond het de vorige editie al erg goed, maar dit is nog een trapje hoger."


Ook Sven Berg (47) uit Ieper is die mening toegedaan.


"Het verhaal is inderdaad heel goed gebracht, het was heel interessant, vooral omdat het over Wijtschate gaat." Sven en zijn gezelschap woonden al eerdere herdenkingen bij. "De oorlog interesseert mij dan ook wel. Als ik ga fietsen bijvoorbeeld, rij ik vaak langs begraafplaatsen en zo."

Meer herdenkingen gepland

'When this bloody war is over' is voor Heuvelland in ieder geval niet de laatste organisatie om de oorlog te herdenken.


"Ook volgend jaar staan er nog zaken gepland", weet burgemeester Marc Lewyllie (Gemeentebelangen). "Zo herdenken we op 27 april 2018 de Slag om de Kemmelberg. Daarbij zal de herdenkingsvlam van onder de Arc de Triomphe worden over gebracht naar het Ossuarie aan de voet van de Kemmelberg. In augustus en september van volgend jaar herdenken we de eerste inzet in België van de Amerikaanse troepen, hier in Heuvelland waar het Amerikaans monument staat. Telkens staat daarbij een weekend voor het ruime publiek op het programma."

Lees meer