3 De bewoners die een boete kregen gaan die aanvechten.
RV De bewoners die een boete kregen gaan die aanvechten.
3 Op deze manier parkeren mag dus niet meer.
Christophe Maertens Op deze manier parkeren mag dus niet meer.
3 Kim Jacobs en haar man kregen twee boetes. "Als we onze voertuigen niet deels op het voetpad plaatsen, worden steevast onze spiegels afgereden."
Christophe Maertens Kim Jacobs en haar man kregen twee boetes. "Als we onze voertuigen niet deels op het voetpad plaatsen, worden steevast onze spiegels afgereden."

Al 15 jaar parkeren ze deels op het voetpad omdat parkeerstrook te smal is: nu krijgen ze plots 116 euro boete

Meer dan tien bewoners uit de Dikkebusstraat in Loker hebben de voorbije dagen plots een boete van 116 euro in de bus gekregen omdat ze deels op het voetpad geparkeerd stonden. Vreemd, want ze doen dat al meer dan vijftien jaar omdat sommige parkeerstroken te smal zijn. “Dit is belachelijk, zorg dan voor een goede oplossing”, zucht Kim Jacobs, zaakvoerster van JK-Beautyexpert. 

“Wij wonen hier al twaalf jaar en we hebben bijna altijd onze wagens deels op het voetpad geparkeerd omdat de parkeerstrook te smal is”, zegt Kim Jacobs, zaakvoerster van JK-Beautyexpert. “Als we dat niet doen, dan worden de zijspiegels van mijn wagen en de bestelwagen van mijn man gegarandeerd afgereden.” Kim en haar man kregen onlangs allebei een geldboete van 116 euro  omdat ze met de wielen op het voetpad stonden. “Ook onze poetsvrouw kreeg al zo’n boete, en zij heeft die al betaald”, zegt Kim. “Wij gaan dat echter niet doen. Die parkeerstroken zijn te smal en daar werd nooit iets aan gedaan.”

Kim parkeerde haar wagen nu aan de andere kant van de straat. “Volgens de politie is dat niet verboden, maar als je dat ’s nachts doet, vinden de vrachtwagenchauffeurs dat hinderlijk en claxonneren ze jou je bed uit.” Ondertussen hoorde Kim dat ze haar wagen wel deels over de witte lijn van de parkeerstrook mag parkeren, omdat er geen witte streepjeslijn is in het midden van de straat.

Toeval

De boetes werden eerder bij toeval uitgeschreven. Zo zou de wijkagent er niets mee te maken hebben, maar werd de parkeersituatie opgemerkt door een politieman die wellicht niet van de situatie afweet. “De parkeerstroken in de straat werden vijftien jaar geleden aangelegd tijdens de dorpskernvernieuwing. Het resultaat was een mooie doortocht, maar de parkeerstroken zijn op heel wat plaatsen te smal”, zegt Bart Vanacker, gemeenteraadslid voor Gemeentebelangen. “Wettelijk moet een parkeerstrook 1,80 meter breed zijn, en liefst 2 meter. In Loker zijn ze op heel wat plaatsen echter maar 1,65 meter breed, en op één plaats zelfs maar 1,55 meter.”

Gedoogbeleid

Volgens Vanacker was er al van in het begin kritiek, maar werden de plannen niet meer aangepast. “Er werd wel met iedereen afgesproken dat de parkeersituatie gedoogd wordt. Wie toch gewoon op de strook geparkeerd staat, riskeert immers dat zijn spiegel afgereden wordt. Dat is in de loop van de jaren ook heel veel gebeurd. Het is dan wel logisch dat bewoners zich goed aan de kant parkeren. Ondertussen parkeren ze nu dus al vijftien jaar op die manier, maar blijkbaar is dat plots een probleem.”

Aanvechten

De mensen die een boete gekregen hebben, vechten hem aan in de hoop dat hij geseponeerd wordt door de rechtbank. Ondertussen zal de gemeente contact nemen met Agentschap Wegen en Verkeer - de betrokken straat is een gewestweg - om een oplossing uit te werken. “We willen ervoor zorgen dat er een politiereglement komt waardoor mensen toch met een wiel op het voetpad mogen parkeren. Uiteraard moet de doorgang op het voetpad wel gegarandeerd blijven”, aldus Bart Vanacker.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • oswald billiet

    Hoe is het mogelijk dat deze politiediensten niet inzien dat een te smalle parkeerstrook moet aangepast worden. Er is nu direct gevaar voor afgereden spiegels en dat is een zeer dure grap. Hier is ongetwijfeld sprake van kortzichtigheid.

  • Karel Dayer

    Tis heel simpel. Op veel plaatsen heb je van die te smalle parkeerstroken. Ofwel maak je de straat veiliger met een deftiger fietspad en/of bredere voetpaden. En doe je de parkeerstrook weg. Ofwel maak je de parkeerstrook een deftige breedte. Want nu zorgen veel van die stroken toch voor veel extra gevaar. Die ruimte dan beter gebruiken voor nuttige dingen ipv het zo te laten voor het gemak van het stadsbestuur

Lees meer