2 Op de kaart van beCarto 14-18 zie je tal van locaties die met oorlog te maken hebben.
Eric Flamand Op de kaart van beCarto 14-18 zie je tal van locaties die met oorlog te maken hebben.

Alles over WO I op gratis app

635 SITES IN WESTHOEK TE VINDEN OP SMARTPHONE OF TABLET

Van plan om in de Westhoek het oorlogsverleden te ontdekken? Dan is de app beCarto14-18, boordevol informatie over WO I-locaties, zeker iets voor u. "Elke 'battlefield'-toerist zou deze gratis app op zijn smartphone moeten hebben", zegt luitenant-kolonel Rudy Baert. Voor de Westhoek zijn 635 'punten' vastgelegd.

De applicatie, die je kan bekijken op smartphone, tablet of via een website, is voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld door het Nationaal Geografisch Instituut, Defensie en het War Heritage Institute. "De app beCarto14-18 toont al het Belgisch militair historisch erfgoed, maar heeft als uitgangspunt de Eerste Wereldoorlog", zegt historicus Franky Bostyn. "Gebruikers kunnen dankzij de tijdslijnen op een eenvoudige manier hun weg vinden in de vele info over historische gebeurtenissen, monumenten, sites en herdenkingen waarbij Defensie betrokken is."


Momenteel zitten al meer dan 5.300 punten, zoals evenementen, monumenten, begraafplaatsen en oorlogsmusea, in de database. Speciaal voor de herdenking van de Derde Slag bij Ieper is de app nog uitgebreid met extra gegevens en nieuw foto- en filmmateriaal.

2 Historicus Franky Bostyn en luitenant-kolonel Rudy Baert checken de nieuwe app.
Eric Flamand Historicus Franky Bostyn en luitenant-kolonel Rudy Baert checken de nieuwe app.

Monnikenwerk

"In het kader van de internationale WO I-herdenkingen van 2017 is de voorbije maanden een extra inspanning gedaan om 635 punten in de Westhoek, of met een internationale link, te beschrijven", zegt luitenant-kolonel Rudy Baert. "Het voeden van de database is monnikenwerk en zal waarschijnlijk nooit helemaal af zijn. Er worden dan ook dagelijks teksten, foto's en filmpjes toegevoegd. Tegen de herdenkingen van 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog (rond 2020, red.) worden in de app ook WO II-gebeurtenissen op Belgische bodem toegevoegd. Later moet de app aan alle militaire gebeurtenissen in België onderdak bieden." Op termijn zal de app ook gelinkt worden aan het Belgian War Dead Register. De gebruiker kan zo een namenlijst oproepen, waarop hij of zij kan zien welke Belgische gesneuvelden op een bepaalde begraafplaats rusten. beCarto14-18 is in het Nederlands, Frans, Duits en Engels verkrijgbaar via de Google Play voor Android en de App Store van Apple. Meer info: www.becarto14-18.be.

Lees meer