Olivier Verledens is bijzonder fier op zijn creatie.
Olivier Verledens is bijzonder fier op zijn creatie.

Chocolatier lanceert 'bergstenen'

TRUFFEL MET LOKALE VINESSE-WIJN IS NIEUW STREEKPRODUCT

Chocolatier Olivier Verledens uit Loker stelt op de Wijnfeesten in Heuvelland een gloednieuw streekproduct voor: de Heuvellandse bergstenen. Dat zijn truffels van melkchocolade met een vulling van Vinesse-wijn, geïnspireerd door de ijzerzandsteen die vroeger in Heuvelland werd ontgonnen.

Olivier Verledens, die zijn eigen chocolade-atelier Joie de Chocolat runt, liep al langer rond met het idee om een product te maken dat typisch zou zijn voor zijn gemeente. "Ik was al heel lang aan het zoeken naar mijn inspiratie voor een streekproduct. Ik wou eerst iets uitwerken rond de acht dorpen van Heuvelland, maar raakte daar niet echt mee vooruit. Tot ik over de Kemmelberg aan het wandelen was en mijn inspiratie vond", vertelt de Lokernaar.


"Plots viel me op hoeveel van die typische roodbruine stenen daar te vinden waren: ijzerzandstenen, of in de volksmond 'bergstenen'. Ik verdiepte me in de Heuvellandse geschiedenis en ontdekte dat die vroeger zelfs werden ontgonnen op de Scherpenberg. Vandaar dat die berg een onnatuurlijk vorm heeft. Blijkbaar reden vroeger wel 100 vrachtwagens per dag van en naar de steengroeve daar. Het is ook nu nog iets heel typisch voor de gemeente. De stenen zie je overal in voortuinen, aan de straatkant. Er zijn zelfs hele kapelletjes mee gebouwd. Maar de meeste mensen kennen die geschiedenis niet. Misschien kan ik daar ook iets aan veranderen", hoopt de chocolatier.

Kilo's chocolade

Toen wist Olivier al hoe het streekproduct er zou gaan uitzien, maar moest hij nog op zoek naar de perfecte vulling voor zijn chocoladebergstenen. "Om er een écht Heuvellands product van te maken wou ik ook voor de vulling een lokaal product gebruiken. Ik heb veel uitgeprobeerd, en heb jammer genoeg kilo's chocolade moeten weggooien. Maar uiteindelijk vond ik dan toch de ideale samenstelling. Het werd een truffel van melkchocolade met een vulling van zoete Vinesse-wijn van het wijndomein van Ward Six op de Montberg. Heel geslaagd, al zeg ik het zelf", vertelt Verledens. Ondertussen heeft de chocolatier ook een aanvraag ingediend om de bergstenen te laten erkennen als een echt Heuvellands streekproduct.


De truffels zullen al een eerste keer te proeven zijn op de Wijnfeesten die op 15 augustus doorgaan in Kemmel. Wie daar niet geraakt, kan meer informatie over Olivier en zijn chocolade-atelier Joie de Chocolat vinden op www.joiedechocolat.be.

Lees meer