De Kortste 20ste eeuw in boekvorm

Op zaterdag 4 oktober 2014 wordt in Heuvelland een nieuw boek voorgesteld: 'De Korte Twintigste Eeuw: Sporen van drie oorlogen in het West-Vlaamse Heuvelland 1914-1991'. Het is geschreven door de historici Franky Bostyn, Tom Simoens en Frank Hosten in samenwerking met de gemeente Heuvelland en uitgeverij Lannoo.

Tussen de vele herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog door legt dit boek verbanden naar de twee andere grote conflicten van de twintigste eeuw, waarbij de militaire evolutie uitgelegd wordt aan de hand van drie te bezoeken bunkersites. Voor de Eerste Wereldoorlog gaat het om de Duitse bunkers van Bayernwald in Wijtschate, voor de Tweede Wereldoorlog een bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg en voor de Koude Oorlog de Belgische commandobunker onder de Kemmelberg.


Aan het boek wordt ook een toeristisch arrangement en een educatief pakket gekoppeld. Op de voorstelling zal Prof. Em. Dr. Luc De Vos de achtergrond van de drie conflicten toelichten. Geert Bourgeois, Minister-President van de Vlaamse Regering, kadert het project in de toenemende belangstelling en zorg voor militair erfgoed. (DMN)

Lees meer