2 Auteur Franky Bostyn geeft een woordje uitleg bij de bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg.
Eric Flamand Auteur Franky Bostyn geeft een woordje uitleg bij de bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg.

Heuvelland als rode draad door drie oorlogen

NIEUW BOEK 'DE KORTE TWINTIGSTE EEUW' OOK GEKOPPELD AAN EDUCATIEF PAKKET

Heuvelland is het onderwerp van een nieuw historisch boek: 'De Korte Twintigste Eeuw'. Historici Franky Bostyn, Tom Simoens en Frank Hosten werkten samen met de gemeente Heuvelland en uitgeverij Lannoo om het verhaal van drie bunkersites uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog uit de doeken te doen.

Het nieuwe boek 'De Korte Twintigste Eeuw: Sporen van drie oorlogen in het West-Vlaamse Heuvelland 1914-1991' werd zaterdag voorgesteld in ontmoetingscentrum Galoye in Loker. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer minister-president Geert Bourgeois, schepen van Toerisme Etienne Cloet en professor Luc De Vos. Het boek werpt - tussen de vele herdenkingen van Wereldoorlog I door - een blik op de verbanden tussen de Eerste Wereldoorlog en de twee andere grote conflicten van de twintigste eeuw: de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.


In het boek wordt de militaire evolutie uitgelegd aan de hand van drie te bezoeken bunkersites. Voor Wereldoorlog I gaat het om de Duitse bunkers van Bayernwald in Wijtschate, voor Wereldoorlog II wordt een bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg onder de loep genomen, en voor de Koude Oorlog ten slotte gaat het over de Belgische commandobunker onder de Kemmelberg.

2 De drie auteurs in gezelschap van Geert Bourgeois, Paul Breyne en burgemeester Marc Lewyllie.
Eric Flamand De drie auteurs in gezelschap van Geert Bourgeois, Paul Breyne en burgemeester Marc Lewyllie.

Verrassende conclusie

De drie auteurs, historici Franky Bostyn, Tom Simoens en Frank Hosten, komen tot een verrassende conclusie. "Elke nieuwe oorlog werd voorbereid zoals de vorige oorlog. Zo werd in de aanloop naar de Koude Oorlog een commandobunker gebouwd onder de Kemmelberg, net zoals die die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed. Maar die bunker was helemaal niet bestand tegen nucleaire aanvallen, terwijl er tijdens de Koude Oorlog wel sprake was van een atoomaanval", legt Franky Bostyn uit.


Aan de nieuwe publicatie, wordt ook een toeristisch arrangement en een educatief pakket gekoppeld.


"We hebben onze gidsen opgeleid om de drie oorlogen op een boeiende maar ook leuke manier te duiden", vertelt schepen van Toerisme Etienne Cloet. "Heuvelland is de enige gemeente in Vlaanderen die het tastbare verhaal van de drie conflicten kan brengen." De gemeente mikt met het educatief arrangement onder meer op leerlingen uit de middelbare scholen.


Op de voorstelling waren ook professor Luc De Vos en minister-president Geert Bourgeois aanwezig. Luc De Vos gaf aan dat dit boek een uitnodiging is om, net als in de buurlanden, het vak 'krijgsgeschiedenis' te integreren in de opleiding voor de leerkrachten geschiedenis.


Geert Bourgeois kaderde het boek in de toenemende belangstelling en zorg voor militair erfgoed.

Lees meer