2 De draaieg van de tractor van landbouwer Frederik Vandeweghe (in de tractor) liep onherstelbare schade op. Een mecanicien van Agri Lemahieu kwam de schade vaststellen.
Verbeke De draaieg van de tractor van landbouwer Frederik Vandeweghe (in de tractor) liep onherstelbare schade op. Een mecanicien van Agri Lemahieu kwam de schade vaststellen.

Obus ontploft onder tractor

LANDBOUWER ONGEDEERD, MAAR VOERTUIG ONHERSTELBAAR BESCHADIGD

Landbouwer Frederik Vandeweghe (31) uit Wijtschate mag een dikke kaars branden. Terwijl de man gisterenmorgen een akker zaaiklaar maakte, ontplofte onder zijn tractor een obus, die werd bovengewoeld. "Ik schrok me rot, maar ben ongedeerd", zegt de man. "Mijn draaieg is wel naar de vaantjes." Een nieuw exemplaar kost ongeveer 18.000 euro. In de Westhoek gebeuren nog elk jaar zulke ongevallen.

Oorlogsmunitie die door de jaren heen millimeter na millimeter omhoog komt en plots binnen het bereik van landbouwmachines komt die de grond omploegen, het blijft een reëel gevaar. Daar kan sinds gisteren ook Frederik Vandeweghe over meespreken. De jonge landbouwer uit de Rijselstraat was op een boogscheut van zijn woning aan het werk, toen het plotseling verkeerd ging. "De akker waar het gebeurde, moest zaaiklaar worden gemaakt, om er straks aardappelen te planten", vertelt Frederik. "Alles verliep normaal, tot ik plots opgeschrikt werd door een enorme knal. Ik besefte onmiddellijk wat er aan de hand was. Ik legde mijn tractor stil en sprong uit de cabine." Frederik zelf bleef ongedeerd, net als zijn tractor. "Maar mijn draaieg is verloren", zegt hij. "Zo'n eg functioneert met een reeks tandwielen, die allemaal netjes over de volledige breedte van de machine op elkaar aansluiten. De impact van de explosie was echter zo groot, dat enkele tandwielen uit balans geraakten en blokkeerden. Ik vrees dat zoiets niet te herstellen valt."

2 In de Wulvergemstraat liggen ter hoogte van de Kruisstraat zeker twintig obussen, die door landbouwers werden gevonden.
Flamand In de Wulvergemstraat liggen ter hoogte van de Kruisstraat zeker twintig obussen, die door landbouwers werden gevonden.

Niet eerste keer

Nadat DOVO, de Dienst voor Ophaling en Vernietiging van Ontploffingstuigen, de restanten van de ontplofte obus was komen ophalen, trok Frederik naar Agri Lemahieu in Voormezele, een verdeler van landbouwvoertuigen- en machines. "De draaieg kan inderdaad niet meer hersteld worden", klinkt het daar. "Helaas krijgen we elk jaar minstens een van onze klanten over de vloer, die is overkomen wat Frederik deze morgen meemaakte. Vorig jaar was het een buurman van Frederik die in de prijzen viel. Gelukkig blijft het leed meestal beperkt tot materiële schade, hoewel er in het verleden minstens twee landbouwers om het leven kwamen bij dergelijke ongevallen. Een fikse toename in de kwaliteit van tractoren en cabines maakt echter dat de bestuurder vandaag veel beter beschermd is dan vroeger. Geen onnodige luxe in deze regio."

Oorlogsfonds

Blijft natuurlijk de vraag wie moet opdraaien voor de kosten. "Naar het schijnt is er een speciaal oorlogsfonds dat beperkt tussenkomt in zo'n gevallen. Anderzijds is er natuurlijk ook de particuliere verzekering van de landbouwer die wordt aangesproken. Maar rijker word je niet van zo'n avontuur, integendeel zelfs."

Lees meer