2 De metaaldieven zagen de ornamenten en buizen van de siergraven af.
Laenen De metaaldieven zagen de ornamenten en buizen van de siergraven af.

Spray moet grafrovers ontmoedigen

SCHOONSELHOF WORDT LAATSTE WEKEN GETEISTERD DOOR METAALDIEVEN

Het Schoonselhof gaat waardevolle grafornamenten beter beschermen. De laatste weken werden al meer dan dertig graven beroofd van dure metalen. Een speciale spray moet de ornamenten nu 'labelen', zodat overal duidelijk is dat ze van het Schoonselhof komen. Er komt ook extra politietoezicht.

Meer dan dertig graven werden de afgelopen weken beschadigd. Dieven gingen ervandoor met waardevolle bronzen naamplaten en sierplaten. "Het is niet zo zichtbaar zoals bij echt vandalisme, maar de mensen die hier dagelijks komen, merkten de laatste weken op dat er veel koper verdween", vertelt Tom Peeters van het buurtonderhoud. Nu het vandalisme terug de kop opsteekt, wil het buurtonderhoud enkele maatregelen treffen. "We willen een DNA-spray gebruiken op al het waardevol patrimonium. De onzichtbare spray geeft het brons en koper een synthetisch Schoonselhof-DNA. Zo kunnen we de ornamenten herkennen als ze weer opduiken. Zelfs als het koper wordt omgesmolten tot andere voorwerpen, zullen we zien dat het metaal van het Schoonselhof komt. We werken ook samen met smelters in de omgeving, die de metalen zullen checken op ons DNA."

2 Dit stukje afgezaagde buis werd door de dieven vergeten.
Laenen Dit stukje afgezaagde buis werd door de dieven vergeten.

Camera's

"Het is vergelijkbaar met het graveren van je fiets. We verwachten veel van deze nieuwe techniek. We kunnen gestolen zaken gemakkelijker terug opsporen, en dieven zullen minder snel hun slag durven slaan.We verhogen ook het toezicht op het domein. Meer van onze medewerkers, en meer camera's. We gaan ook bekijken of we het park vaker moeten afsluiten. Misschien moeten we de toegankelijkheid voor auto's ook beperken."

Interventieploegen

Ook de politie zal een extra oogje in het zeil houden. "Het park is 's avonds gesloten, maar dat belet de mensen natuurlijk niet om toch binnen te geraken. We kunnen als politie niet het hele domein uitkammen, maar we gaan toch waakzamer zijn. De interventieploegen zullen het Schoonselhof mee opnemen in de dagelijkse patrouilles en ze zullen uitkijken voor verdachte wagens en mensen die rondhangen in de buurt", vertelt woordvoerder Fons Bastiaenssens.

Gewetenloos

Het is niet de eerste keer dat dieven het gemunt hebben op het Schoonselhof. "Er blijkt een echte markt te zijn voor die oude metalen. Het zijn dieven die al hun scrupules opzij zetten. Er is een hemelsbreed verschil tussen een koperen leiding en een grafornament van een plaats waar iemand begraven ligt." De medewerkers van de begraafplaats gaan de nabestaanden contacteren om hen op de hoogte te stellen van de toegebrachte schade. De politie is met een uitgebreid onderzoek gestart in de hoop de verdachten op te sporen.

Lees meer