Het Gemeenteplein is momenteel één grote parking.
Foto RV Het Gemeenteplein is momenteel één grote parking.

Gemeenteplein blijft parking

Er was gisteren weinig interesse voor de infovergadering over het nieuwe mobiliteitsplan van Hoegaarden, waar duidelijk werd dat de gemeente niet af zal wijken van de visie die reeds in 2002 voorop werd gesteld. Er wordt getracht om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om de auto op stal te laten staan, maar hoe dit zal gebeuren is nog onduidelijk. Een onderzoek naar het parkeeraanbod in Hoegaarden centrum wees uit en dat er voldoende aanbod is. Wel werd opgemerkt dat er vaak fout geparkeerd wordt, terwijl sommige verderop gelegen plaatsen onbezet blijven. "De mensen zullen toch moeten leren dat niet iedereen voor eigen deur kan parkeren", aldus burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V).


Het Gemeenteplein, dat vaak te lijden heeft onder de parkeerdruk, wordt evenwel geen blauwe zone. Randparkings, zoals in Elst, worden aangeduid bij evenementen. Uit het publiek kwam er reactie dat ook de Gasthuisstraat op dit ogenblik overbelast wordt door geparkeerde voertuigen. Ook Outgaarden kreunt daaronder, vooral bij evenementen.


Er is daarenboven vraag naar fietsstraten in het centrum, waar de fietser altijd voorrang heeft op andere voertuigen. Fietsers uit Outgaarden zullen in de toekomst veilig omgeleid worden langs de Bleystraat. De opmerkingen van deze participatieronde worden meegenomen en tegen de zomer van dit jaar zou het nieuwe mobiliteitsplan vorm moeten krijgen. (HCH)

Lees meer