3 Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd om de jongeren in De Switch te leren kennen en ging met hen rond de tafel zitten.
Vertommen Koningin Mathilde nam uitgebreid de tijd om de jongeren in De Switch te leren kennen en ging met hen rond de tafel zitten.

Koningin praat met kwetsbare jongeren

MATHILDE BEZOEKT TWEE BEGELEIDINGSCENTRA IN BIJZONDERE JEUGDBIJSTAND

De Koningin heeft zowel de afdelingen De Switch in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek) als het Centrum Molenmoes in Wezemaal (Rotselaar), beiden onderdeel van vzw De Wissel, bezocht. In De Switch, een begeleidingscentrum in de Bijzondere Jeugdbijstand waar een 15-tal, veelal door de jeugdrechter geplaatste, meisjes tussen 14 en 18 jaar zo'n zes maand verblijven, had ze eerst een gesprek met de jonge bewoonsters.

"Waar De Switch een meer therapeutische en residentiële werking kent, bieden wij een alternatieve dagbesteding voor jongeren die tijdelijk geen aansluiting meer vinden in het reguliere schoolmilieu", zegt Koen Elsen, coördinator van Centrum Molenmoes, een onderdeel van vzw De Wissel.


"Onder meer aan de hand van een zorgboerderij, een atelier en therapie met paarden (Equicanis) en een touwenparcours (Stretch-It) willen we kwetsbare jongeren onthalen, waarderen en sterken. Maar er is hier ook een muziek- en tekenatelier, we hebben een fietsprogramma, beautysalon en crea- en sportinitiatieven. Ze bieden jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen, en hun grens te verleggen."

3 Elisa van Centrum Molenmoes kreeg na haar optreden een knuffel van de Koningin.
Sven Ponsaerts Elisa van Centrum Molenmoes kreeg na haar optreden een knuffel van de Koningin.

Ik ga nooit meer weg

Elisa (19) kwam op haar 16de in Molenmoes terecht. "Ik had vele problemen, en ook de school lukte echt niet meer. Ik was zeer gesloten, en maakte moeilijk contact. Ik voelde me ook negatief beoordeeld, terwijl ik niet als 'luie hangjongere' wou worden 'gelabeld'. Hier vond ik rust, en ontdekte ik opnieuw mezelf. Vooral in de muziek en het tekenen vond ik opnieuw mijn draai. Met de Troubadours - een muziekgroepje van een tiental meisjes waarbij iedereen zijn talent kan ontplooien - doen we zelfs geregeld kleine optredens, zoals huiskamerconcerten. Zelf geef ik als vrijwilliger ondertussen ook les in het tekenatelier. Als het van mij zou afhangen, dan ging ik hier nooit meer weg."

3 Bij De Wissel mocht Samantha Deboel de bloemen afgeven aan de Koningin, daartussen directeur Luc Deneffe.
Vertommen Bij De Wissel mocht Samantha Deboel de bloemen afgeven aan de Koningin, daartussen directeur Luc Deneffe.

Inkijk in jeugdhulp

Luc Deneffe, algemeen directeur van De Wissel, is vanzelfsprekend fier op het koninklijk bezoek. "We willen bij deze gelegenheid een inkijk geven in de jeugdhulp, en meer specifiek in onze diverse werkingen. Dit bezoek is een erkenning voor het goede werk dat we hier met een pak vrijwilligers nu al vele jaren negen jaar doen. Heel belangrijk daarbij zijn de meer dan 45 vrijwilligers. Met een 45-tal vrijwilligers helpen we hier Jaarlijks helpen we toch zo'n 200 gezinnen. Gemiddeld blijft een jongere zo'n 1,5 jaar in begeleiding. Een begeleiding duurt gemiddeld zo'n 1,5 jaar. Een klein deel van hen de jongeren verblijft ook tijdelijk bij ons, in de crisisopvang. Wat ons van sommige andere initiatieven onderscheid is dat we fel vernieuwend werken, maar bovenal nooit opgeven. Hier wordt de begeleiding van een jongeren nooit stopgezet. We blijven ook met beide voeten in de wereld staan, zodat ze niet vervreemden. Zo komen hier geregeld bedrijven en organisaties over de vloer: voor teamdagen, seminaries, én om samen met onze jongeren vrijwilligerswerk uit te voeren. Aan die voorbeelden uit het dagelijkse leven trekken zij zich op."


Nu zondag houden De Switch (13-17 uur) en Molenmoes (11-17 uur) ter gelegenheid van de Dag van de Zorg een open-deur. Meer info: www.wissel.be.

Lees meer