2 Hoofdcommissaris Paul Mispelters gaat op rust.
Vertommen Hoofdcommissaris Paul Mispelters gaat op rust.

Na 35 jaar dienst gaat hoofdcommissaris Paul Mispelters met pensioen

Hoofdcommissaris Paul Mispelters (60) hangt maandag zijn kepie voorgoed aan de haak. Na 35 jaar dienst is het welletjes geweest. Hij begon in 1983 als veldwachter in Boortmeerbeek, maakte een passage langs Holsbeek, en werd er in 1997 hoofdcommissaris. Hij was ook vier jaar lang waarnemend korpschef in de politiezone Lubbeek. De laatste jaren was hij daar perswoordvoerder. 

Maart 1983. De 25-jarige Mispelters uit Schiplaken begint aan zijn eerste werkdag bij de politie in Boortmeerbeek. “Ik was van bij het begin heel actief betrokken bij het werk op het terrein”, vertelt Mispelters. “We hadden goede afspraken met de rijkswacht in Haacht, zodat de oproepen overdag goed verdeeld werden tussen ons. Ook in Lubbeek hadden we zulke afspraken met de rijkswacht, zodat we af en toe ook eens een gerechtelijke kluif op tafel kregen in plaats van het kleinere bureauwerk.” 

Wijkwerking verloren

Mispelters heeft heimwee naar zijn beginjaren. “Je zat toen als kleine politiezone ingebed bij de plaatselijke bevolking door er te wonen en te werken. Je kende de families en waar die woonden, je was op de hoogte van burenruzies en kende de bewoners met een drankprobleem. Je kende de bevolking zoals je broekzak, maar dat alles ging verloren door de politiehervorming”, zegt Mispelters. “Er werd zwaar ingeboet op de echte wijkwerking.” 

Volgens de hoofdcommissaris wordt er onder meer vanuit Brussel om de haverklap een beroep op de lokale zone gedaan. “In de nasleep van de aanslagen in Zaventem en metrostation Maalbeek trokken we heel consequent wekelijks met zes naar ginder, dat was nodig om ons solidair te tonen”, zegt Mispelters. “Maar het is niet normaal dat we nu opgetrommeld worden voor een carnavalstoet in Maaseik of een voetbalmatch op Anderlecht en dat als plaatselijk korps in het Leuvense." 

2 Hoofdcommissaris Paul Mispelters gaat op rust.
Vertommen Hoofdcommissaris Paul Mispelters gaat op rust.

Bij de opstart van de politiezone Lubbeek (Lubbeek-Bierbeek-Holsbeek-Boutersem) in 2002 werd Mispelters perswoordvoerder.  “Mijn collega korpschef Herman Vercoutter en ik stonden in voor de persberichtgeving. We beseften dat we met onze berichtgeving soms achter de feiten liepen, gezien we alles moesten checken en dubbelchecken en soms informatie niet mochten of konden doorgeven”, zegt hij. “Het was een hele uitdaging om bijvoorbeeld info op sociale media te controleren.” 

Daders vatten

De mooiste herinneringen uit zijn carrière? “Als je een zaak oploste en mensen opgelucht naar buiten zag wandelen. Ze waren blij dat we hun zaak correct behandelden, ongeacht de afloop. Ook het vatten van daders verschafte me plezier. Als er op de rechtbank enkele goede uitspraken vielen, dan blijft dat ook bij, zo werden we moreel beloond voor het werk dat we realiseerden", zegt Mispelters.

Als fervent fietser zal de hoofdcommissaris vanaf volgende week meer tijd hebben voor zijn grote hobby. “Ik zal nu meer tijd hebben om naar de koersen te komen kijken in het eigen Nieuwrode. We reizen trouwens al sinds 2004 met een groep kameraden om te fietsen op reis. Dit jaar doen we Toscane in Italië aan. Ik kijk er al naar uit.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer