Opnieuw voor rechter voor cannabisplantage

Jan M. (30) uit Kortemark, die twee jaar geleden veroordeeld werd voor enkele cannabisplantages, moet zich opnieuw voor de rechter verantwoorden voor gelijkaardige feiten in Hooglede. Hij werkte daarvoor samen met iemand die hij in de gevangenis leerde kennen.

Jan M. baatte vroeger een slagerij in Kuurne uit. Toen bleek dat hij samen met een jeugdvriend cannabisplantages uitbaatte in Kortemark, Menen en Desselgem betekende dat het einde van de slagerij en zijn huwelijk. Hij vloog niet alleen veertig maanden in de cel, maar zat ook opgezadeld met een financiële kater van 200.000 euro. Volgens het openbaar ministerie leerde hij in de gevangenis Rik D. (61) kennen. Die Kortemarkenaar was veroordeeld voor drugstrafiek in Engeland. Ze besloten in een hoeve in Hooglede nog eens hun kans te wagen met een cannabisplantage. Rik D. bekende dat hij contact onderhield met Nederlanders en zorgde voor de installatie van de plantage. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar Jan M. als brein achter de plantage.


Tijdens een observatie zagen agenten een man op een fiets, met een muts en kap over het hoofd, regelmatig naar de hoeve in Hooglede rijden. Volgens het openbaar ministerie was dat Jan M., die uit fouten bij de vroegere cannabisplantages had geleerd en dus niet langer met een wagen reed en handschoenen droeg bij zijn activiteiten.


De voormalige slager blijft ontkennen. Volgens hem is Rik D. gewoon bang voor represailles van zijn Nederlandse opdrachtgevers en sleurde hij er hem daarom bij omdat hij wist dat hij al eens eerder voor cannabisplantages was veroordeeld. Rik D. is nu als uitbener aan de slag. Hij baat samen met zijn nieuwe vriendin tijdens het weekend een kippenkraam uit. Vonnis op 15 maart. (LSI)

Lees meer