9 Ruyskensveld in Sint-Maria-Latem: hier schopten de inbrekers zelfs deuren in.
Ronny De Coster Ruyskensveld in Sint-Maria-Latem: hier schopten de inbrekers zelfs deuren in.

Inbrekers houden plundertocht langs zes scholen

Overal zelfde scenario: daders zoeken alleen geld en richten veel schade aan

Inbrekers hebben een spoor van vernieling getrokken in zes scholen in de Vlaamse Ardennen. Overal speelde zich hetzelfde scenario af: de daders braken eerst het secretariaat binnen, waar ze geld zochten en sleutels van andere lokalen. De buit bestaat telkens hoogstens uit een paar honderd euro. Maar de schade die de inbrekers hebben aangericht, loopt veel hoger op.

Zondag raakte al bekend dat nachtelijke inbrekers aan het werk waren geweest in de Vrije Basisschool in Hundelgem, waar ze een paar honderd euro stalen en vier deuren vernielden.

Maandagochtend bleek dat de daders dit weekend in de Vlaamse Ardennen een heuse plundertocht hebben gehouden: in nog eens vijf andere scholen kwamen directeurs en personeel terecht in een overhoop gehaalde school met veel schade aan ramen en deuren.

9 Patrick Van Herpe, directeur van de De Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke bij het gefoceerde raam van zijn bureau.
Ronny De Coster Patrick Van Herpe, directeur van de De Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke bij het gefoceerde raam van zijn bureau.
9 In de Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke is ook de leraarskamer helemaal doorzocht.
Ronny De Coster In de Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke is ook de leraarskamer helemaal doorzocht.
9 Zo lieten de inbrekers het secreatariaat van De Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke achter.
Ronny De Coster Zo lieten de inbrekers het secreatariaat van De Vrije Basisschool 2geltje in Horebeke achter.

“Ik denk dat er niets gestolen is, maar het gaat ons veel geld kosten om de schade te herstellen”, bedenkt Patrick Van Herpe, directeur van de de Vrije Basisschool 2geltje aan de Dorpsstraat in Horebeke. “Dit raam van mijn bureau is geforceerd. Al mijn kasten en laden zijn geopend. Ze hoopten ook iets te vinden in de leraarskamer: ook hier staan alle kasten open”, toont Van Herpe. Aan de overkant van het schoolgebouw zijn de inbrekers het secretariaat kunnen naar binnen klauteren, nadat ze een raam hadden opengebroken. Ook daar: complete chaos.

9 "Hier is toch brute kracht gebruikt", bedenkt Geert Wildemeersch, directeur van de Vrije Basisschool in Munkzwalm bij de vernielde deur van het secretariaat.
Ronny De Coster "Hier is toch brute kracht gebruikt", bedenkt Geert Wildemeersch, directeur van de Vrije Basisschool in Munkzwalm bij de vernielde deur van het secretariaat.

“Je kan aan de voordeur van onze school nauwelijks zien hoe ze die geforceerd hebben, maar binnen hebben ze wel grof geweld gebruikt om deuren open te breken”, vertelt Geert Wildemeersch, directeur van de Vrije Basisschool aan de Decoenestraat in Munkzwalm. “Bekijk eens die deur van ons secretariaat: ze hebben toch wel héél brute kracht gebruikt om die open te krijgen. En alle kasten zijn opengemaakt en leeggehaald. Alle sleutels zijn uit het kastje gehaald, zodat de inbrekers ook naar andere lokalen konden. Ook in mijn bureau zijn ze op zoek gegaan naar geld. Maar ik denk niet dat we iets kwijt zijn”, besluit Wildemeersch.

9
Ronny De Coster
9 Ruyskensveld in Sint-Maria-Latem: alle binnendeuren geforceerd, elk bureau doorzocht.
Ronny De Coster Ruyskensveld in Sint-Maria-Latem: alle binnendeuren geforceerd, elk bureau doorzocht.

Brute kracht is er kennelijk ook gebruikt bij de inbraak in de Vrije Basisschool in Sint-Maria-Latem. Daar zijn de daders naar de eerste verdieping getrokken, waar de kantoren zijn van het aanpalende tehuis Ruyskensvelde. Hier is de ravage nauwelijks te overzien. De inbrekers hebben zelfs deuren kapot geschopt om in de bureaus te geraken. Die zijn stuk voor stuk helemaal overhoop gehaald. Ook hier zou er volgens de eerste vaststellingen geen buit zijn.

“Ze zijn op de speelplaats over een hekje geklauterd en dan via een achterdeur de school binnen geraakt”, zegt Wim Vanommeslaeghe, directeur van de Vrije Basisschool “De Vlinder” op de Penitentenlaan in Velzeke. Daar is wél geld gestolen. “Ik schat dat we ongeveer driehonderd euro cash kwijt zijn, geld dat in mijn bureau in een kistje lag. We hebben eigenlijk nog geluk gehad: er is vrijdagavond op school nog een quiz geweest en ook de opbrengst daarvan lag nog op school. Die centen hebben ze niet gevonden. Geld is kennelijk wel het enige waar de inbrekers op uit waren: er staan in mijn bureau ook drie dure beamers, die we op die quiz hadden gebruikt. Die bleven onaangeroerd. Ook computers moesten ze blijkbaar niet hebben”, bedenkt Van Ommeslaeghe. 

Hij kreeg ook inbrekers over de vloer in de vestiging “Het Leeuwke” in Oombergen. Ook daar hebben de inbrekers alles overhoop gehaald. Voorlopig lijkt het er niet op, dat er iets gestolen is”, besluit de directeur.

9 “Ik schat dat we driehonderd euro cash kwijt zijn, maar de aangerichte schade zal ons veel meer kosten’, vreest Wim Vanommeslaeghe van de Vrije Basisschool in Velzeke en Oombergen.
Ronny De Coster “Ik schat dat we driehonderd euro cash kwijt zijn, maar de aangerichte schade zal ons veel meer kosten’, vreest Wim Vanommeslaeghe van de Vrije Basisschool in Velzeke en Oombergen.
9
Ronny De Coster

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marleen boone

    de politie uw vriend en beschermer ha ha ha overal word er ingebroken in iedere gemeente of stad inbraken bij de vleet en het spijtige is dat de mensen het kwijt zijn want de meeste inbraken komen nooit uit en het zal zeker niet verbeteren

Lees meer