3 Het Gemeenteplein met het gemeentehuis van Huldenberg, waar vlakbij het nieuwe mobipunt zou komen
Vertommen Het Gemeenteplein met het gemeentehuis van Huldenberg, waar vlakbij het nieuwe mobipunt zou komen

Oud-Heverlee en Huldenberg krijgen subsidies voor mobipunten

Huldenberg en Oud-Herverlee krijgen een duwtje in de rug voor hun lokaal klimaatproject.  Koen Van den Heuvel (CD&V), Vlaams minister van Natuur en Landbouw, steunt onder meer het project ‘Maak een mobipunt!’ in Huldenberg en ‘Project Kettingfiets’ in Sint-Joris-Weert.

De twee projecten werden geselecteerd uit 180 aanvragen. Weert multi-mobiel krijgt 25.000 euro aan subsidies. In de kern van Sint-Joris-Weert liggen op korte afstand een treinstation, bushalte, parking en een laadpaal voor elektrische wagens. De gemeente wil hier een sterke impuls geven, met een project rond deelwagens en -fietsen. “We willen een herkenbaar mobipunt in de kern van Sint-Joris-Weert”, zegt schepen van Welzijn Mattias Bouckaert (Groen). Hij diende in de vorige legislatuur als schepen van Mobiliteit het dossier in. “Ook de fietsvoorzieningen rond het station moeten beter. Daarnaast wordt een project rond elektrische deelwagens en een deelbakfiets, het Project Kettingsfiets, opgestart. We willen jonge gezinnen de bakfiets leren kennen, maar de prijs kan hen afschrikken. Ze kunnen er twee à drie weken mee kennismaken om de fiets daarna door te geven aan een ander gezin”, vertelt Bouckaert.

3 Fietsenstalling aan station Sint-Joris-Weert
Vertommen Fietsenstalling aan station Sint-Joris-Weert

In Huldenberg zal er een studie rond een nieuw centraal gelegen mobipunt uitgevoerd worden. “We willen het verkeersvraagstuk en verschillende knooppunten hiermee ontwarren”, zegt burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open Vld). “Het zal mogelijk worden om er pakjes af te halen en elektrische fietsen en wagens op te laden. Het is ook de bedoeling dat de handelszaken rond dat mobipunt hun graantje meepikken en dat het een win-winverhaal voor iedereen kan worden.”

3 De Borremansstraat in nabij het centrum van Huldenberg
Vertommen De Borremansstraat in nabij het centrum van Huldenberg

In 2018 werden gemeenten en lokale verenigingen opgeroepen om projecten uit te werken die de klimaatuitdaging op het terrein concreet aanpakken. Een jury van deskundigen beoordeelde 180 aanvragen en selecteerde 80 projectvoorstellen die een subsidie ontvangen van 75 procent van het investeringsbedrag. Het gaat om projecten tussen de 10.000 en 250.000 euro. “De invulling van de projecten is uiteenlopend, maar er wordt vooral ingezet op renovatie en duurzame mobiliteit”, aldus minister Koen Van den Heuvel.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer