3 De solidariteitsmars in Ieper, met een kruiwagen vol geld, groene rook en een 'sociaal bloedbad'.
Eric Flamand De solidariteitsmars in Ieper, met een kruiwagen vol geld, groene rook en een 'sociaal bloedbad'.

"2014-18 wordt sociaal bloedbad"

PROVINCIALE ACTIEDAG VERTAALT ZICH VOORAL IN SOLIDARITEITSMARS EN STAKINGSPIKETTEN

Wie zich afvroeg of de provinciale stakingsdag in de Westhoek navolging zou krijgen, moest gisteren in Ieper zijn. Aangevoerd door een kruiwagen vol geld, trokken haast 500 actievoerders door de centrumstraten om hun onvrede met de Vlaamse en federale besparingsmaatregelen te tonen.

ACV leverde gisteren het grootste aandeel in de stoet, al was er ook een delegatie van ABVV. Iets na 10 uur trokken ze langs de Menenpoort richting Grote Markt, onder begeleiding van nationaal voorzitter Marc Dewilde (ACV-CSC Metea) en Ferre Wijckmans (voorzitter bediendenvakbond LBC-NVK). Voorop liepen enkele militanten die zich uitgedost hadden in hun chicste tenue. Deze 'rijke stinkers' deelden - vals - geld, dat in kruiwagens vervoerd werd, uit aan de mensen langs het parcours.


Dat Marc Coucke geen belastingen moest betalen op de overname van Omega Pharma was één van die dingen die de actievoerders stevig tegen de borst stuitte. Maar ook het feit dat de nieuwe besparingsmaatregelen van de overheid vooral de 'gewone werkmens' treffen, en niet de rijken. Op de Grote Markt werd dat sentiment pal onder de kantoren van het schepencollege uitgebeeld. Daar vielen tal van actievoerders plots neer, als slachtoffers van een sociaal bloedbad. "Als de maatregelen die nu op tafel liggen er ook echt komen, zal de regio na de verwoestingen van 1914-1918 opnieuw zwaar getroffen worden. Maar deze keer wordt het ongetwijfeld het sociaal bloedbad van 2014-2018." Vervolgens trok het gezelschap richting De Fenix, waar ze zich even konden opwarmen aan een kop warme soep.


Bij de vakbonden was men alvast bijzonder tevreden. "We konden met een grote groep op pad gaan en hebben met deze positieve actie onze boodschap duidelijk kunnen overbrengen", aldus Tom Lingier van ACV. "Ook bij de toeschouwers waren de reacties positief. En de stakingsbereidheid groeit steeds verder, dat is nu wel duidelijk gemaakt."


Ondernemersorganisatie Unizo trekt die stakingsbereidheid bij de West-Vlaamse KMO's evenwel in twijfel. "Uit een rondvraag bij onze leden blijkt dat er slechts bij 5,3 procent van de ondernemingen in onze provincie actie werd gevoerd", klonk het bij Frederik Serruys, directeur van Unizo West-Vlaanderen. "Al heeft de actie wel veel overlast veroorzaakt: afgezette toegangswegen, werknemers die te laat kwamen of bestellingen die niet geleverd konden worden. Wij begrijpen het ongenoegen van velen. Voor de werkgevers kunnen ook niet alle plannen van Michel I door de beugel. Maar staken levert niets op, integendeel."

3
Eric Flamand
3
Eric Flamand

Lees meer