Zusters Vivian, Mieke, Liesbeth en Agnes.
Foto Eric Flamand Zusters Vivian, Mieke, Liesbeth en Agnes.

"Deze plek zullen we nooit vergeten"

LAATSTE ZUSTERS VERLATEN PSYCHIATRISCH CENTRUM

In augustus verlaten zeven zusters van de Congregatie Zusters van de Bermhertigheid Jesu de stad Ieper om zich te vestigen in hun hoofdklooster in Brugge. Daarmee komt een einde aan hun zending in Ieper. Vier van de zusters werken momenteel nog altijd in het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart en daar werd gisteren hun afscheid gevierd. "We zullen het zeker missen, maar we kijken met vertrouwen naar de toekomst", aldus zuster Mieke.

In Ieper zijn sinds 1900 zusters van de Congregatie Zusters van de Bermhertigheid Jesu te vinden en de orde zelf bestaat al 175 jaar. De congregatie, dat zijn hoofdklooster in Brugge heeft, telt momenteel nog 28 zusters, met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar.

Vrijwilliger

Van de 28 zusters verblijven er zeven in Ieper, drie in een huis in de D'Hondstraat en vier in het Heilig-Hartziekenhuis. "We hebben besloten onze krachten te bundelen en daarom gaan we allemaal terug naar Brugge", aldus zuster Mieke (55). Gisteren kregen de vier dames een afscheidsplechtigheid in het ziekenhuis. Ze blikken even terug op hun periode in Ieper. "Ik werkte hier bijna 33 jaar", weet zuster Vivian (72). "Ik ben gestart in de verpleging en daarna kreeg ik een aantal nieuwe taken. Zo deed ik een paar jaar de bibliotheek en werkte ik tevens in de winkel die hier in het ziekenhuis voor de patiënten te vinden is. Dat laatste deed ik als vrijwilliger tot op vandaag. Vroeger ben ik ook nog gevraagd geweest om te assisteren bij de tandarts en de oogarts. Ik heb dus verschillende taken gedaan en dat met heel veel plezier."

Ethicus

Zuster Mieke (55) kwam in 1984 binnen, net als zuster Vivian. "Maar ik ben hier gestart als leek in de pastorale dienst. Ik leerde hier de zusters kennen en dan ben ik na vijf jaar binnengetreden, tot ieders verrassing, en niet het minste de mijne (lacht). Tot in 1997 bleef ik in het hoofdklooster in Brugge om daarna terug te keren naar Ieper. Daarna nam ik hier verschillende taken op mij. Zo ben ik een tijdje adjunct geweest van zuster Liesbeth, dan ben ik vooral ethicus geweest voor dit ziekenhuis en voor de hele vzw, en ook opnieuw pastoraal werkster. Een hele waaier aan activiteiten dus."


"Ik ben hier gedurende een paar jaar algemeen directeur geweest" , voegt zuster Liesbeth (79) daar aan toe. "Nadat ik met pensioen ging, deed ik vrijwilligerswerk. Zo reed ik bijvoorbeeld rond met patiënten." Zuster Agnes tenslotte is met haar 81 jaar de oudste van de vier. Ze kwam het ziekenhuis in 1965 binnen. "Ik ben hier begonnen in de zorg voor bejaarde mensen en daarna stond ik ook voor een stuk in voor mentaal gehandicapten."

"Mooie momenten"

De zusters zeggen met vertrouwen naar de toekomst te kijken, maar gaan hun tijd in Ieper missen.


"Dat is zeker, we kunnen die tijd niet zomaar uit ons geheugen wissen", aldus zuster Vivian. "We hebben hier heel veel mooie momenten beleefd. Het is loslaten. Ook het feit dat we van een kleine gemeenschap van vier naar een grote gemeenschap van 16 gaan, zal aanpassen zijn. Maar dat zal ook wel lukken."


Voor het ziekenhuis zal het eveneens aanpassen zijn, want met Vivian, Mieke, Liesbeth en Agnes verlaten de laatste zusters het Heilig-Hart. Het kloosterpand van het psychiatrisch centrum zal door het ziekenhuis worden gebruikt. Het huis in de D'Hondtstraat zal in erfpacht worden gegeven aan De Lovie, die het zal gebruiken voor zijn inwoners.

Lees meer