V.l.n.r. Karolien Remy, samen met haar schoonzoon Thanner en dochter Charelle in de winkel.
Foto Verbeke V.l.n.r. Karolien Remy, samen met haar schoonzoon Thanner en dochter Charelle in de winkel.

"Ze wanen zich onaantastbaar"

JONGE AFGHAANSE WINKELDIEVEN BRENGEN ONRUST IN BINNENSTAD

Een bende Afghaanse jongeren maakt sinds enkele maanden het leven zuur van een aantal handelaars in de Ieperse binnenstad. Ze maken zich schuldig aan winkeldiefstallen. Enkelen van hen werden al opgepakt door de politie, maar de feiten die hen ten laste worden gelegd, wegen niet zwaar genoeg om hen op te sluiten.

Kledingzaak K-Charo in de Diksmuidestraat kreeg vrijdag drie Afghaanse mannen over de vloer. "Woensdag waren ze hier ook al geweest", zegt Karolien Remy (46), die samen met haar dochter Charelle en schoonzoon Thanner de winkel uitbaat. "We geloofden onze ogen niet toen ze hier weer binnenstapten. Twee van hen droegen kledingstukken die ze twee dagen eerder in onze winkel hadden gestolen. Van brutaliteit gesproken."

Voorraad

Na de diefstal van woensdag, die geregistreerd werd door de eigen bewakingscamera's, had Karolien aangifte gedaan bij de politie. "Men raadde me aan om direct alarm te slaan, mochten de daders opnieuw bij ons binnenlopen. Vrijdag grepen we dan ook onmiddellijk de telefoon." De politie was snel ter plaatse. "We moesten onze deuren sluiten zodat geen van de drie kon ontsnappen. De verdachten leken allerminst onder de indruk. In een kleedhokje hadden ze al een voorraad klaargelegd om mee te nemen, onder meer vier jeansbroeken. De politie deed hen de boeien om vooraleer ze naar het commissariaat werden overgebracht voor verhoor." Enkele uren later kreeg Karolien te horen dat de verdachten na verhoor mochten beschikken. "Wraakroepend is dat", vindt ze. "De eerste keer dat ze hier over de vloer kwamen, was een week of zes geleden. Meestal komen ze in kleine groepjes maar enkele zaterdagen naeen kwamen ze met 10 tot zelfs 15 man. Ze verspreiden zich in de winkel, blijven rondhangen - soms zelfs tot twee uur lang - en gaan dan weer weg. Als ze met zovelen zijn, kunnen we hen onmogelijk allemaal continu in het oog houden. Er zijn immers ook nog de goeie klanten aan wie we aandacht willen geven. Dat weet de groep ook en daar profiteren ze van."

Losrukten

Leden van dezelfde bende demonstreerden ook in andere handelszaken al hun lange vingers. In een telecomzaak gingen ze ervandoor met een iPhone die ze losrukten van een speciaal beveiligingskabeltje. De uitbater deed echter geen aangifte bij de politie. "Dat vinden we jammer", zegt Karolien.

"Niet zwaar genoeg"

"De onderzoeksrechter weigert hen aan te houden omdat de aangemelde feiten niet zwaar genoeg wegen. Daarom is het belangrijk dat elke diefstal gemeld wordt bij de politie. Alleen op die manier kan een einde gemaakt worden aan dit soort misdrijven. Die gasten wanen zich immers onaantastbaar en hebben niks te verliezen."

Lees meer