Beklaagden minimaliseren aandeel in groot drugsdossier

Zeven beklaagden moesten zich in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor drugsfeiten. Iedereen minimaliseert evenwel zijn of haar aandeel.

De zaak draait rond bezit en verkoop van cannabis, cocaïne, heroïne en speed. Sommige beklaagden stelden ook hun woning ter beschikking voor zowel druggebruik als -verkoop. De openbare aanklager vorderde tot achttien maanden effectieve celstraf, al zaten er ook straffen met uitstel bij.


Hoofdbeklaagde is de 36-jarige Ieperling H.A., die volgens zijn advocaat evenwel een beperkte rol speelde. "Hij was vooral een tussenpersoon", klonk het. G.N. (41) uit Ieper ontkende dan weer dat hij drugs verkocht had. "Hij werd in Angola geraakt door een verdwaalde kogel en is sindsdien chronisch pijnpatiënt", zei zijn advocaat. "In plaats van een operatie, begon hij de pijn te bestrijden door hasj te roken. Ook nam hij een lijntje speed om de dag als bouwvakker door te komen."

Geheim vakje

Een 40-jarige beweerde dan weer dat ze gewoon goedgelovig geweest was. Zij had beklaagden in haar woning binnengelaten, zonder te weten wat ze eigenlijk uitspookten. Nog een andere beklaagde zei dan weer dat hij enkel de sleutel van zijn woning aan H.A. gaf. "Mijn cliënt is een tijdje bij zijn vriendin gaan wonen in Poperinge", aldus zijn raadsman. "De vrouw moest in die periode bevallen. Het was uiteraard niet de bedoeling dat die andere man drugs zou gebruiken in de woning van mijn cliënt." Bij een huiszoeking werd alvast niets gevonden. De brievenbus had wel een geheim vakje waar resten van speed in aangetroffen werden. Vonnis op 26 oktober. (CMW)

Lees meer