De nieuwe stelplaats van De Lijn moet normaal midden juli klaar zijn.
Henk Deleu De nieuwe stelplaats van De Lijn moet normaal midden juli klaar zijn.

De Lijn bouwt ecologische stelplaats

De nieuwe stelplaats van De Lijn in de Haiglaan in Ieper moet normaal tegen midden juli klaar zijn. Er komt een carwash en een tankplaats bij. Eerder werd al het dienstgebouw gerenoveerd. 

Midden februari 2016 begonnen aan de Ieperse stelplaats van De Lijn grote werken. In een eerste fase werd het dienstgebouw gerenoveerd. “In het pand vinden we nu een administratieve ruimte. Er zijn onder andere vier werkplekken, een plaats voor de chauffeurs, twee vergaderzalen en kleedkamers met douches. Achter het gebouw lieten we een nieuw onderhoudscentrum bijbouwen. Daar zijn drie werkplaatsen, waar bussen kunnen nagezien en eventueel hersteld worden”, zegt woordvoerster Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen.

Waterzuivering en zonnepanelen

Momenteel zijn er op de site werken bezig voor een tankstraat. Er komen twee tanks van telkens veertigduizend liter. Daarnaast installeert de busmaatschappij een carwash voor bussen. Duurzaamheid is duidelijk geen loos begrip bij De Lijn. “De buswash heeft een biologische waterzuiveringsinstallatie. We recupereren daarbij negentig procent van het gebruikte water, dat wordt aangevuld met regenwater.” Als de installaties klaar zijn, worden wegenwerken uitgevoerd. “De batterijladers en perslucht op de stelplaats dienen om de bussen startklaar te houden, zodat ze niet moeten warmdraaien en op druk komen voor ze kunnen vertrekken. Deze maatregelen beperken de geluidshinder. Zonnepanelen op de luifels en warmtepompen leveren een vierde van het energieverbruik.”

Aan de kant van de straat wordt een geluidswand met klimop. Het plaatsen van die geluidswand was een voorwaarde om een vergunning te krijgen. Het kostenplaatje voor de renovatie van de stelplaats bedraagt 4,5 miljoen euro.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Willem Coopman

    En de prachtige oude stelplaats waar ooit trams werden gestald en onderhouden ging tegen de vlakte. Nu krijgen we een grote schoendoos met klimplanten....

Lees meer