Tom Verbeke (N-VA) wordt schepen na het onverwachte overlijden van zijn voorganger.
Foto JBOR Tom Verbeke (N-VA) wordt schepen na het onverwachte overlijden van zijn voorganger.

"Filip opvolgen is emotioneel moeilijk"

TOM VERBEKE VERVANGT SCHEPEN MOTTE NA ONVERWACHT OVERLIJDEN

Twee weken na het onverwachte overlijden van Filip Motte (53) neemt gemeenteraadslid Tom Verbeke (45) zijn taak als schepen van Financiën over. Dat besliste het N-VA-afdelingsbestuur dinsdagavond. "Niet vanzelfsprekend, want Filip was niet alleen een voorbeeld, maar ook een vriend", aldus Verbeke.

Het plotse afscheid van arts en schepen Filip Motte dompelde Izegem in een diepe rouw. Zijn wanhoopsdaad op het spoor zindert nog steeds na, maar ondertussen moet de stad ook verder. Burgemeester Bert Maertens nam tot nu tijdelijk de taken van Motte over, maar op het partijbestuur van dinsdagavond werd de fakkel definitief doorgegeven aan gemeenteraadslid Tom Verbeke. Hij kreeg met de gemeenteraadsverkiezingen 946 stemmen achter zijn naam en zetelt als raadslid. Beroepshalve is hij actief als relatiebeheerder voor zelfstandigen en vrije beroepers bij KBC in Izegem.

Voorbeeld

"In deze moeilijke omstandigheden is het helemaal niet vanzelfsprekend om de bevoegdheden van Filip over te nemen", beseft de nieuwe schepen. "Filip was niet alleen een voorbeeld waar iedereen, binnen en buiten de partij, naar opkeek. Hij was ook een vriend. Het is emotioneel niet evident. De laatste jaren heb ik als lid van de commissie Financiën vaak samengewerkt met Filip en zo weet ik dus wel wat reilt en zeilt in de stadsfinanciën. Ik heb ook veel van hem geleerd. Vooral zijn precisie en helikoptervisie blijven me bij. Hoe hij het grotere plaatje zag en op creatieve wijze zuinig kon omgaan met het stadshuishouden, zal ik zeker meenemen in mijn toekomstige opdracht", verduidelijkt Verbeke.

Politiek testament

Daarnaast neemt hij ook de bevoegdheden integratie en inburgering, kerkbesturen en overheidsopdrachten over. Daar heeft hij minder ervaring meer. "In eerste instantie zal ik de verschillende diensten moeten leren kennen", gaat Tom verder. "De komende tijd zal ik vooral veel tijd en energie spenderen aan het bestuderen van dossiers en budgetten. Het wordt een drukke, maar leerrijke periode. Ik kijk er ook naar uit om met de andere schepenen samen te werken aan de toekomst van onze stad. En dat die financieel gezond moet zijn en blijven, staat buiten kijf. Met Filips politiek testament moet ik nu op mijn manier aan de slag."

Stoelendans

De functiewissel van Tom Verbeke zorgt voor een verdere politieke stoelendans. Zijn zitje in de gemeenteraad gaat naar voormalig lokaal partijvoorzitter Nick Verschoot (36), die ook actief is als voorzitter van het Izegemse 11 Juli-comité. Huidig voorzitter van de Izegemse sportraad Hans Samyn (57) volgt Nick op in de OCMW-raad, waar ook eerste en tweede opvolger Lisbet Bogaert en Hein Depoorter actief blijven. De nieuwe schepen legt zijn eed af op de volgende gemeenteraadszitting, die op 28 april plaatsvindt. Daarna legt hij ook zijn functie als voorzitter van de bestuurscommissie van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord neer wegens onverenigbaarheid met het schepenambt.

Lees meer