"Geen moeder mag haar kind op zo'n manier verliezen"

MAMA VAN VERONGELUKTE MOTORRIJDER DRIJVENDE KRACHT ACHTER SAVE-CHARTER

Morgen keurt de gemeenteraad het SAVE-charter voor een betere verkeersveiligheid goed. Heidi Deveeuw vecht er al twee jaar voor. Ze verloor zelf haar zoon bij een verkeersongeval elf jaar geleden. "Dit actieplan moet scholieren zoals Kevin beschermen."

Op 23 juni 2005 stortte de wereld van Heidi Deveeuw en haar familie in. Zoon Kevin Devoldere geraakte zwaargewond bij een verkeersongeval in Staden. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis. "Kevin was met zijn vriendin op de motor onderweg naar zee toen een industriële grasmaaier van de provincie van een parking reed. Kevin remde nog af, maar kon die machine niet meer ontwijken. De klap was enorm. Hij werd nog ter plekke verzorgd, maar zijn aorta was gesprongen. Toen we in het ziekenhuis aankwamen was hij al overleden. Ik kon het maar niet geloven. Hij had nog zo'n goede vooruitzichten. Die avond zou hij zijn diploma automechanica mogen ophalen, maar het heeft niet mogen zijn. Zijn vriendin kwam er van af met enkele hevige breuken en interne bloedingen, maar moest nog maanden revalideren. Ze kon daardoor zelfs zijn begrafenis niet bijwonen", aldus mama Heidi.

Dagelijkse kus

Daarna brak een moeilijke periode aan voor Heidi, haar ex-man Luc en hun zoon Robin (33). Zij moesten voortaan verder zonder Kevin. "Het waren moeilijke maanden", gaat Heidi verder. "Je zag wel dat de mensen met ons meeleefden, maar ze durfden er ons niet over aanspreken. Het hielp wel dat we zijn urne thuis in een herdenkingshoekje plaatsten. Hij klaagde altijd dat hij het te koud had en ik zag het dan ook niet zitten hem op het kerkhof achter te laten. Nu geef ik zijn foto dagelijks nog een kus en kan ik er even bij stil staan. Wat ons enorm geholpen heeft bij de verwerking is dat Kevin niks ten laste kon worden gelegd. Onze zoon reed niet te snel en had niks gedronken. Het ongeval was aan de onvoorzichtigheid van de machinebestuurder te wijten. Helaas hebben we nooit excuses gehad. Geen telefoontje of zelfs een kaartje, en dat doet pijn."

Lotgenoten

Enkele jaren later ging Heidi te rade bij de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. Daar kwam ze in contact met lotgenoten en konden ze samen hun ervaringen verwerken. "Het is daar dat de kiem voor de ontwikkeling van het SAVE-charter in Izegem werd gelegd", vertelt ze. "Dat staat voor Samen Actief voor Veilig Verkeer en spoort steden aan om permanent te werken aan een veiliger mobiliteitsbeleid."

Dit is voor Kevin

Heidi, die zelf in de Izegemse sp.a zit, bracht het punt twee jaar geleden onder de aandacht. Toch duurde het tot nu voor er werk van werd gemaakt. "Maar dat de gemeenteraad dinsdag het charter goedkeurt, doet enorm veel deugd", zegt ze. Dit actieplan is er voor Kevin. We brengen er hem wel niet mee terug, maar we willen scholieren zoals hij beschermen."

2 Heidi Deveeuw bij een foto van haar zoon Kevin die om het leven kwam bij een verkeersongeval.
Joke Couvreur Heidi Deveeuw bij een foto van haar zoon Kevin die om het leven kwam bij een verkeersongeval.
2 Het SAVE-herdenkingsbord voor Kevin.
RV Het SAVE-herdenkingsbord voor Kevin.

Lees meer