3 Eperon d'Or zet vanaf zondag zijn deuren deels open.
Valentijn Dumoulein Eperon d'Or zet vanaf zondag zijn deuren deels open.

Eperon d'Or opent op Erfgoeddag

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu zondag kan het grote publiek voor het eerst kennismaken met het gloednieuwe stadsmuseum Eperon d'Or. Tijdens Erfgoeddag opent de voormalige borstelfabriek de deuren en kunnen bezoekers een blik werken op de schoenen- en borstelcollectie en het streekbezoekerscentrum. Het gaat om een tijdelijke vooropening tot en met 18 september. Daarna gaat het museum opnieuw dicht tot ook de achterbouw en het Huis van de Economie volledig afgewerkt zijn.

Elf jaar nadat de stad het gebouw met de kenmerkende art-decogevel opkocht, zwaaien de deuren voor het grote publiek eindelijk open. Niet volledig, want door perikelen met de aannemer raakte de achterbouw niet op tijd klaar. Om toch al een tipje van de sluier te lichten, komt de stad met een vooropening op de proppen. Vanaf nu zondag tot en met 18 september kan iedereen alvast de schoen- en borstelcollectie en het streekbezoekerscentrum bezichtigen.


"Het prachtig gerenoveerde voorgebouw staat symbool voor het succes van de schoennijverheid in de jaren 30", duidt cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA). "De Izegemse fabrikanten en werknemers hadden het goed en de stad kende een bruisend sociaal leven. Koppel dat aan de indertijd al even bloeiende borstelnijverheid en je hebt industrieel erfgoed waar we terecht trots op mogen zijn. Bezoekers maken in dit mooi kader dan ook kennis met het verhaal van de opkomst, bloei en teloorgang van die industrie. Vroeger zaten beide musea op verschillende locaties, vandaag kunnen we ze onder hetzelfde dak presenteren."

3 Schepen Kurt Himpe kijkt in een van de 3D-brillen. Die laten foto's uit de oude doos op een speciale manier tot leven komen.
VDI Schepen Kurt Himpe kijkt in een van de 3D-brillen. Die laten foto's uit de oude doos op een speciale manier tot leven komen.

3D-brillen

Conservatrice Hilde Colpaert lichtte gisteren al een tipje van de sluier tijdens een korte rondleiding. "Al zal het nog alle hens aan dek zijn om de volledige invulling op punt te stellen voor de opening van zondag", zei ze er meteen bij. "Bezoekers maken op de bovenste verdieping kennis met het streekbezoekerscentrum, waar ze niet alleen uitzicht hebben op de Izegemse industrie en het centrum, maar via 3D-brillen ook een blik op foto's uit de oude doos kunnen werpen. Tablets en een interactieve kaart van de streek maken het geheel af. Dé blikvanger wordt een gestileerde Izegemse skyline die op de muren is aangebracht."


De tweede verdieping herbergt de borstelcollectie. "Daar hebben we niet alleen toppers zoals de grote afwasborstel die ooit in het Borstelmuseum gemaakt is, maar ook replica's van bekende borstels uit films als Harry Potter en The Great Dictactor. Andere blikvanger wordt een klassieke camera die een blik werpt op enkele hoge heren uit de borstelindustrie. Een verdieping lager komt de schoenenafdeling. Daar vallen vooral de vrolijke voeten van de etalagekasten op." De stad onthulde gisteren ook het logo en de huisstijl van Eperon d'Or. Die zijn volledig in de look en feel van het gebouw, maar met een eigentijdse tint. Ze zijn gebaseerd op het kenmerkende raster van de grote ramen in de voorgevel.


De vooropening valt niet toevallig samen met Erfgoeddag en daar horen enkele extra's bij. "De gelegenheidstentoonstelling Rituelen gaat dan van start", weet Colpaert. "We lichten er een aantal uit die verbonden zijn aan de levensloop van de mens. Denk maar aan de bronzen schoentjes die mensen vroeger lieten maken bij de geboorte van een kind of de gekende schoentjesworp op de Batjes. Die heeft zijn wortels in de traditie om nieuwe schoenmakers een schoen over hun dak te laten smijten. Als de schoen op zijn zool landde, was het product prima afgewerkt omdat daar het meeste gewicht in hoorde. Dit en meer leuke anekdotes kom je zondag te weten. Ouders kunnen hun jonge spruit die dag overigens laten fotograferen in een uniek retrokader. Een foto kost één euro en de bezoeker krijgt hem meteen mee naar huis."

3 Een blikvanger is deze gigantische afwasborstel die indertijd voor het 15-jarig bestaan van het Borstelmuseum werd gemaakt.
Valentijn Dumoulein Een blikvanger is deze gigantische afwasborstel die indertijd voor het 15-jarig bestaan van het Borstelmuseum werd gemaakt.

Zondag: gratis toegang

Het museum is zondag van 9 tot 17 uur gratis te bezichtigen. Om het half uur en uur zijn er ook verhalen van huisvrouw-schoenstikster Frida en kwispelverkoper George. Na Erfgoeddag kost een toegangskaartje 4 euro en 1 euro voor mensen jonger dan 26 jaar. Kinderen onder de twaalf jaar mogen gratis binnen. Alle bezoekers die tijdens de vooropening langs komen ontvangen een kortingsbon van 2 euro, te gebruiken bij een bezoek na de opening van het volledige museum.

Lees meer