2 Een beeld van Izegem tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Valentijn Dumoulein Een beeld van Izegem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stad herdenkt einde WOII met gratis boek vol getuigenissen en foto’s

Dit jaar wordt de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. “De stad laat dit niet zomaar voorbijgaan en zet vanaf 8 mei, V-dag, een reeks getuigenissen en foto’s online”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA).

Bommen

“Izegem werd voor het eerst rechtstreeks geconfronteerd met de oorlogsactiviteiten op 25 mei 1940 toen een Duits vliegtuig een reeks bommen gooide op de stad. De bommen vielen in een lijn over het Blauwhuis, Ave Maria, de Marktstraat, de Korenmarkt en de Kruisplaats”, verduidelijkt Himpe. “Het einde van de oorlogsperiode kwam er toen op 8 september vanuit de richting Sint-Eloois-Winkel geallieerde pantserwagens Izegem binnenreden. Maar dat betekende niet het einde van de ellende, want op 15 november 1944 viel een uit koers geraakte V-bom op de Bosmolens en maakte nog een aantal slachtoffers.”

2 Een beeld van Izegem tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Valentijn Dumoulein Een beeld van Izegem tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Getuigenissen

“In dit herdenkingsjaar gebruiken we de verhalen van de getuigen die geïnterviewd werden naar aanleiding van een groots project in 2012 waaraan stad Izegem, de heemkundige kring Ten Mandere, de intergemeentelijke erfgoedcel en de scholen Prizma Campus VTI en Prizma Campus IdP werkten. Dit resulteerde in het boek ‘Izegemse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’ en een radioprogramma dat uitgezonden werd op radio IRO”, verduidelijkt Himpe. “De honderden exemplaren van het boek werden in een mum van tijd verkocht, maar we krijgen nog vaak de vraag of het boek beschikbaar is. Een herdruk komt er niet, maar het boek wordt wel vanaf 8 mei online geplaatst op de website van het museum Eperon d’Or. De publicatie kan zo gratis gedownload worden. Op de website komen er ook regelmatig getuigenissen in de kijker.”

“Het initiatief is ook een eerbetoon aan de dertien getuigen die hun verhaal uit de oorlogsperiode vertelden. Deze getuigen leefden, werkten of woonden in de oorlogsjaren in Izegem. Een aantal getuigen zijn intussen overleden, gelukkig hebben we hun verhaal enkele jaren geleden kunnen publiceren”, besluit Himpe.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer