Schepen Filip Motte stapte woensdag uit het leven.
Henk Deleu Schepen Filip Motte stapte woensdag uit het leven.

Stad opent rouwregister

OVERLIJDEN SCHEPEN FILIP MOTTE (53) BLIJFT NAZINDEREN

Het onverwachte overlijden van schepen en arts Filip Motte (53) blijft nazinderen. De stad opent vandaag een rouwregister in het stadhuis en de komende week zijn alle officiële activiteiten geschrapt om de tijd te nemen om de dood van de populaire politicus te verwerken.

De bekende arts en schepen kwam woensdag om het leven bij een wanhoopsdaad aan een overweg in de Hemelrijkstraat in Ingelmunster. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op woensdag 25 maart om 10.30 uur in de Sint-Tillokerk in Izegem. Verwacht wordt dat de kerk te klein zal zijn voor de vele familieleden, vrienden, patiënten, collega's en kennissen uit sportieve en professionele middens. Om iedereen de kans te geven op gepaste wijze afscheid te nemen, opent de stad deze morgen een rouwregister in de oude schepenzaal van het stadhuis. Het ligt vandaag ter beschikking van 8.30 tot 20 uur, zaterdag van 8.30 tot 12 uur en maandag en dinsdag van 8.30 tot 20 uur. "Iedereen kan een bericht van medeleven en steun achterlaten voor de familie van Filip", zegt burgemeester en partijgenoot Bert Maertens (N-VA).

Activiteiten uitgesteld

"Uit respect zijn ook de vlaggen aan het stadhuis opgerold. Verder zijn alle officiële activiteiten deze en volgende week uitgesteld. We moeten nu de tijd nemen om deze tragische gebeurtenis in alle stilte te verwerken. Onder andere de viering van het vijfjarig bestaan van de Babbeldoos, een netwerkavond voor ondernemers en een bewonersvergadering rond kasteel Wallemote worden naar een latere datum verplaatst."


Ook de bijeenkomst van de cultuurraad en de commissie Openbare Werken en Mobiliteit gaan volgende week niet door.

Personeelsfeest afgelast

Hoe het nu verder moet in de Sint-Jozefskliniek, waar hij specialist was in de fysische geneeskunde, revalidatie en klinische neurofysiologie, is ook nog onbekend. "Er is nog geen zekerheid over de opvang van zijn patiënten, daar werken we nu aan", reageert directeur Bernard Ceriez. "Ook wij hebben een rouwregister geopend, maar dat is in de eerste plaats bedoeld voor medewerkers, patiënten en bezoekers. Het personeelsfeest dat gepland stond voor vanavond is afgelast. De daarbij horende eucharistieviering gaat wel nog door, maar in aangepaste vorm en met aandacht voor het overlijden van dokter Motte."

Rouwbetuigingen

Het plotse afscheid van de arts laat ondertussen niemand onberoerd. De reacties op zijn overlijden blijven over de partij- en gemeentegrenzen heen toestromen. Via sociale media zijn de vele rouwbetuigingen niet meer te tellen. Ook staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) betuigde gisteren via Twitter zijn innige deelneming aan familie, vrienden en het stadsbestuur. De Izegemse Handbalclub, waar Motte sinds 1977 lid van was en waarvan hij volgend jaar twintig jaar voorzitter zou geweest zijn, plaatste gisteren een boodschap en enkele foto's uit de oude doos op de website: De club verliest een persoon die zich al meer dan 25 jaar belangeloos inzette voor de uitbouw van de club. Het bestuur biedt dan ook zijn blijken van medeleven aan de familie aan. Filip, het gaat je goed, vergeten zullen we U zeker niet.


Ook Askovi, een vereniging die zich inzet voor mensen zonder papieren, bracht hulde aan de politicus, die als schepen van Inburgering nog het woord nam op hun nieuwjaarsreceptie.


Wie straks de moeilijke taak krijgt Motte in het schepencollege op te volgen, is nog niet bekend. Het stadsbestuur wil tot na de begrafenis wachten om die gesprekken op te starten. "Ondertussen neem ik nog zeker tot Pasen tijdelijk de bevoegdheden van Filip over", besluit de burgemeester.


Het blijft afwachten of een andere schepen of gemeenteraadslid zijn taken overneemt. Is dat niet het geval, dan komen partijgenoten Lisbet Bogaert (706 voorkeurstemmen) en Hein Depoorter (679 voorkeurstemmen) als derde en vierde opvolger in beeld. Eerste opvolger Elise Verfaillie paste eerder al voor een gemeenteraadszitje toen raadslid Joke Vanthournout eerder dit jaar er mee stopte.

Lees meer