De organisatoren van het vernieuwde Isotopia.
VDI De organisatoren van het vernieuwde Isotopia.

Stadsfestival Isotopia vervelt tot vier aparte evenementen

Amper één jaar na het debuut van het nieuwe stadsfestival Isotopia gooit de stad het roer al drastisch om. Het tweejaarlijkse feestweekend met muziek, concerten en theater ruimt plaats voor vier verschillende evenementen tussen mei en september. Op die manier wil de stad niet alleen meer inwoners bereiken, maar het feestgevoel over de hele zomer spreiden.

Isotopia vond vorig jaar voor het eerst plaats en was een samensmelting van Izegem Zomert en het Herfstmuziekfestival. Het festival moest het beste van twee werelden combineren.


"Missie geslaagd, maar we vonden dat we er verspreid over de tijd meer konden uithalen", licht burgemeester Bert Maertens (N-VA) toe. "Op twee dagen tijd was de magie al vervlogen en die willen we nu toch over twee tot drie maanden spreiden. We denken daar ook meer Izegemnaars mee. We hanteren daarbij hetzelfde budget als voor de eerste editie, alleen zal Isotopia nu jaarlijks terugkeren en wordt het geld over vier verschillende evenementen verdeeld."

Dag van het Park

Het eerste dient zich al op zondag 28 mei tijdens Dag van het Park in het nieuwe Blauwhuispark aan. "Naast de jaarlijkse plantenbeurs vinden er die dag concerten plaats van alle Izegemse harmonieën en fanfares", vertellen organisatoren Bart Dewitte en Geerwin Vandekerckhove. "Een tuinfeest met alles er op en er aan. Daarna volgt een filmdag en een massabarbecue op 6 juli. Die dag kan iedereen onder de centrale vaartbrug genieten van een zomerse barbecue en vier wereldfilms."


Op 26 augustus palmt Isotopia onder de noemer Fin de Congé het plein rond de Sint-Tillokerk in. "We mikken op een stadstuinfestival, een soort Gentse Feesten in het klein", weet Geerwin. "Met één groot terras met jazzmuziek, maar ook illusionisten, straattheater en een optreden van onder andere reggaeband The Skyblasters. Afsluiten in schoonheid is ook ons motto en dat gebeurt op de laatste zondag van de Izegemse kermis in september. Op die traditionele Koekezondag is er het jaarlijkse vuurwerk langs het kanaal, maar we geven er een extra toets aan met een liveshow vol acrobatie. We zien dit als een soort groeifestival, waarbij we elk jaar andere evenementen kunnen kiezen, maar evengoed zaken die goed aanslaan nog eens terug brengen."


Meer info: www.isotopiafestival.be. (VDI)

Lees meer