Erwin Brakman en Maarten T'Jonck: "Nog steeds denken we met schrik aan die dag terug".
Foto BP Erwin Brakman en Maarten T'Jonck: "Nog steeds denken we met schrik aan die dag terug".

"Imagoschade te weinig vergoed"

CAFÉBAAS OUD GEMEENTEHUIS GAAT IN BEROEP TEGEN VONNIS

Uitbater Erwin Brakman van Oud Gemeentehuis in Varsenare is verbolgen over de "geringe vergoeding" die die Brugse strafrechter hem gaf, nadat een dolleman in zijn café schade aanrichtte en klappen uitdeelde. Hij had 5.000 euro gevorderd, waaronder 3.500 euro imagoschade, maar de zaak krijgt slechts 750 euro in totaal. "We gaan in beroep", stelt Erwin.

De feiten gebeurden op 24 januari 2012. Op die dinsdagnamiddag rond 14 uur zat de 31-jarige Bruggeling Kenny V., die nu zelf in Varsenare woont, te pintelieren in het café met een vriend. De man speelde er enkele partijtjes bingo, verzette nog wat meer drank en wou daarna de zaak verlaten. Hoofdkelner Maarten T'Jonck had dat in de smiezen en maakte hem er attent op dat hij nog een deel van zijn drank moest betalen. Kenny V. reageerde als door een wesp gestoken en ging door het lint.

Boksbeugels

"Zonder enig andere waarschuwing kreeg Maarten meteen een vuistslag in zijn gezicht", vertelt Erwin Brakman. "Zoiets maakten wij hier in ons anders zo rustige zaak niet eerder mee. Ik wou tussenbeide komen en kreeg een slag van zijn vriend. Daarna werden ze steeds agressiever en haalden zelfs boksbeugels boven. Toen zijn we gevlucht in de keuken en belden we de politie. In het café hoorden we dat ze flessen sterke drank op de grond gooiden, de toiletdeur open beukten en de kassa op de grond stuk gooiden. Ze gingen aan de haal met 20 euro."

Werkstraf

De bewakingscamera's registreerden alles en Kenny V. werd buiten opgepakt. Hij deelde nog een kopstoot uit aan een agent, maar zijn vriend kon vluchten. Omdat hij zijn vriend niet wou verraden, stond hij alleen voor de rechter. Ondanks zijn uiterst agressief gedrag kreeg hij met 200 uren werkstraf een allerlaatste kans. Naast een boete van 1.200 euro moet hij ook schadevergoedingen betalen. Maar die vallen veel kleiner uit dan de gevorderde bedragen. De bvba achter Oud Gemeentehuis vroeg 5.000 euro schadevergoeding, waarvan 3.500 euro imagoschade. De rechter vond het evenwel niet aannemelijk dat op dinsdagnamiddag om 14 uur veel mensen, ouders met kinderen, getuige waren van de feiten en herleidde dat bedrag tot 750 euro.

Goede naam

Erwin Brakman krijgt in eigen naam nog eens 250 euro en kelner Maarten, die drie dagen niet kon werken, 500 euro. "Die bedragen zijn helemaal niet in verhouding tot de echte schade", sakkert Erwin. "Met 750 euro kan ik zelfs de schade aan de deur en kassa niet betalen. En onze familiezaak met zijn goeie naam, wij, het personeel en de klanten hebben wel degelijk geleden onder het incident. Het gebeurde op klaarlichte dag. Al die combi's voor de deur: daar wordt over gesproken. Nog steeds denken we met schrik terug aan die dag. We kunnen dan ook niet leven met dit vonnis en gaan in beroep."

Lees meer