4 Elk jaar is het drie dagen lang feest in het centrum van Kalmthout.
laenen Elk jaar is het drie dagen lang feest in het centrum van Kalmthout.

Gemeente trekt 10.000 euro uit voor 40ste Straatfeesten

FESTIVAL VERWENT BEZOEKERS VOOR HET EERST MET FOODTRUCKS

Zowat héél de noordrand van Antwerpen is opnieuw aan het aftellen: midden mei vindt opnieuw drie dagen Straatfeesten plaats in het centrum van Kalmthout. De feesten blijven ook dit jaar gratis dankzij de tussenkomst van de gemeente, die 10.000 euro uittrekt. Een nieuwigheid voor de veertigste editie van het festival is de komst van een zevental foodtrucks. "We gaan dus zeker nog niet stoppen", lacht Jan Van de Moer, een van de drijvende krachten achter de Straatfeesten.

Het was 1977 en voor café De Zoeten Inval, het oudste café van Kalmthout, werd iets georganiseerd waarvan toen nog niet duidelijk was wat het ooit zou gaan betekenen. Waar toen misschien enkele honderden bezoekers kwamen opdagen, zijn er dat de laatste jaren zo'n 15.000 geworden. "Maar het basisprincipe blijft hetzelfde", zegt Jan Van De Moer. "De straten vullen met fijne muziek, veel volk en een leuke festivalsfeer. Genieten en feesten: dat zijn de Straatfeesten en dat moeten ze blijven."

4 De legendarische Hermannen Bart Peeters, Hugo Mathyssen en Marcel Vanthilt arriveren in 1985 per helikopter. De Straatfeesten haalden er de toenmalige BRT mee.
repro Toon Verheijen De legendarische Hermannen Bart Peeters, Hugo Mathyssen en Marcel Vanthilt arriveren in 1985 per helikopter. De Straatfeesten haalden er de toenmalige BRT mee.

Subsidies

De laatste jaren klonk er, net zoals vroeger wel eens, een noodkreet dat het financieel moeilijk werd om de Straatfeesten gratis te houden. "De gemeente heeft besloten ons een serieuze ondersteuning te bieden", vertelt Jan. "De relatie was niet altijd wat het moest zijn, maar er is de voorbije jaren wel vertrouwen gegroeid met nu een mooie samenwerking tot gevolg. Financieel krijgen we steun, maar ook logistiek en organisatorisch. Het zorgt er voor dat het festival gratis kan blijven. Al mogen we zeker onze tientallen vrijwilligers niet vergeten. Ook zij maken dit mee mogelijk." Burgemeester Lukas Jacobs bevestigt dat de gemeenten over de brug is gekomen. "Er was al jaren een subsidie van 3.000 euro, maar nu hebben we dat opgetrokken naar 10.000 euro. We gaan dat jaarlijks voorzien. De Straatfeesten zijn een heus begrip in de regio. Dit is toch een beetje een blijk van waardering en erkenning voor het werk wat heel die ploeg al veertig jaar presteert."

4 Een inkomticket in 1978, de tweede editie, kostte destijds 150 Belgische frank.
repro Toon Verheijen Een inkomticket in 1978, de tweede editie, kostte destijds 150 Belgische frank.

Foodtrucks

Het programma ziet er in elk geval indrukwekkend uit. Dimitri Leue en Hannelore Bedert komen met de kindershow Radio Oorwoud. Of wat denkt u van Marcel Vanthilt die met Arbeid Adelt optreedt? Daarmee komt een van de legendarische Hermannen (Bart Peeters, Hugo Mathyssen en Marcel Vanthilt) terug naar Kalmthout. Andere bekende namen zijn die van StuBru-presentatrice Sofie Engelen, Pieter Embrechts, Discobaar A Moeder en Laston & Geo. Overdag komen er heel wat plaatselijke groepjes en talenten het beste van zichzelf geven. De Zomerbar, de Palms Select Hop Stage of de Bibstage: overal zal er wel iets te bleven zijn. Op de Bibstage staat vooral de elektronische muziek centraal en daarvoor werkt de Straatfeesten samen met Govio. In de straten kan je buiten de rare kwasten van The Great Bulgarian Circus ook de danseressen van 't Schoon Vertier tegen de mooie gouden bottekes lopen.


Volledig nieuw dit jaar is dat het terrein zal opgefleurd worden door een zevental foodtrucks. Alle info is te vinden via www.straatfeesten.com.

4 Hugo Mathyssen, Bart Peeters en Marcel Vanthilt werden onthaald als vedetten in Kalmhout.
repro Toon Verheijen Hugo Mathyssen, Bart Peeters en Marcel Vanthilt werden onthaald als vedetten in Kalmhout.

Lees meer