Linda Van Oevelen, directrice van de Sint-Jozefschool bij het begin van de schoolstraat.
Foto Laenen Linda Van Oevelen, directrice van de Sint-Jozefschool bij het begin van de schoolstraat.

Sint-Jozefschool krijgt eerste schoolstraat in regio

De Sint-Jozefschool in Heide krijgt als eerste school in de regio een schoolstraat. Dat betekent dat zowel 's morgens als 's avonds de straat gedurende een half uurtje wordt afgesloten voor het verkeer. De vraag kwam er op vraag van het gemeentebestuur.

Het schoolbestuur en de directie van de Sint-Jozefschool waren vragende partij om iets te doen aan de drukte 's morgens en 's avonds aan en rond de schoolpoort. "Het brengen en halen van de kinderen was altijd nogal chaotisch", vertelt directrice Linda Van Oevelen. "We hadden het al verschoven naar het plein, maar het bleef nogal druk. Daarom zijn we blij dat het gemeentebestuur en de politie snel akkoord gingen met onze vraag. Op deze manier kunnen we alles toch een pak veiliger laten verlopen."


Het gemeentebestuur moest op zich niet lang twijfelen om aan de vraag tegemoet te komen, dus vanaf vandaag zal het Heidestatieplein afgesloten worden tussen 't Centrum en de Sint-Jozeflaan. "Het principe van een schoolstraat is dat schoolgaande kinderen en hun ouders die zich te voet of met de fiets verplaatsen voorrang krijgen", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "Een half uur voor het begin en na het einde van de school wordt de straat met nadarhekken afgezet. Er is dan enkel doorgaand verkeer mogelijk te voet of met de fiets. Schoolgaande kinderen kunnen zo veilig naar school komen. De schoolstraat is afgesloten van 8 tot 8.30 uur 's ochtends en van 15.30 tot 16 uur na schooltijd. Op woensdagmiddag van 11.45 tot 12.15 uur."


De afgesloten zone in Heide leent zich bij uitstek voor een schoolstraat. "Het gaat om een weg die buiten de schooluren weinig tot geen doorgaand verkeer aantrekt. De hinder voor het gewone verkeer is dus miniem. Ouders die hun kinderen brachten en ophaalden, parkeerden al eens foutief en dat maakte de situatie onveilig." (VTT)

Lees meer