2 Burgemeester Edward De Wit (midden) afgelopen weekend bij aankomst in Scherpenheuvel.
Lukas Burgemeester Edward De Wit (midden) afgelopen weekend bij aankomst in Scherpenheuvel.

"Trainen? Daar heb ik geen tijd voor"

BURGEMEESTER DE WIT (66) STAPT VOOR 50STE KEER NAAR SCHERPENHEUVEL

Voor de vijftigste keer is burgemeester Edward De Wit (66) afgelopen weekend van Kapelle-op-den-Bos naar Scherpenheuvel gestapt. 53 kilometer heen en nadien ook nog eens terug, en dat zonder te trainen. Hij kreeg voor het eerst de steun van zijn 14-jarige kleinzoon. "Het gaat allemaal wat minder snel, maar voor de rest is er geen verschil met 50 jaar geleden", lacht De Wit.

Met 141 waren ze afgelopen weekend, de bedevaarders die met het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel Kapelle-op-den-Bos naar de Basiliek in de Hagelandse stad wandelden. Onder hen ook één deelnemer die voor de vijftigste keer de wandelschoenen aantrok: burgemeester Edward De Wit (CD&V). Na een wandeling van 53 kilometer werd de gouden jubilaris dan ook uitgebreid gevierd. "Vijftig jaar geleden ben ik er als 17-jarige Chirojongen ingerold", herinnert De Wit zich nog goed.

2
Lukas

Met de Chiro

"De kriebels kreeg ik trouwens van mijn vader en twee broers, die toen ook al enkele jaren meegingen met het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel Kapelle-op-den-Bos. Samen met enkele kameraden van de Chiro bereikten we de Basiliek. De jaren nadien besloten we om de uitdaging telkens met hetzelfde groepje aan te gaan. In al die jaren hebben we Scherpenheuvel altijd bereikt. Van het oorspronkelijk groepje gingen er dit jaar nog drie mee."

Stijve spieren

Als jonge snaak legde De Wit de in totaal 106 kilometer zonder te trainen af, maar ook op zijn 66ste volgt de burgemeester geen trainingsschema voor zijn heen- en weertripje naar Scherpenheuvel. "Simpelweg omdat ik er als burgervader geen tijd voor heb", klinkt het. "Maar ik wandel ontzettend graag en dat doet er veel aan om de Basiliek te kunnen bereiken. Of er veel verschil is met vijftig jaar geleden? Het wandelen gaat misschien wat trager en ik ben langer stijf, maar voor de rest is er weinig veranderd."


Voor zijn jubileumeditie kreeg hij echter de volle steun van zijn 14-jarige kleinzoon Jonas. "Hij had me vorig jaar gezegd dat hij mee zou wandelen als ik voor de 50ste keer zou deelnemen. In de nacht van vrijdag op zaterdag stond hij dan ook plots mee aan de 'start'. Fantastisch. Ook mijn zoon wandelde trouwens mee."

Niet de laatste keer

De Wit mocht dit jaar dan wel de kaap van 50 deelnames bereikt hebben, toch wil de burgemeester nu niet stoppen. "Zolang de gezondheid het toelaat, stap ik naar Scherpenheuvel", klinkt het vastberaden. "Het is een tocht waar ik elk jaar naar uitkijk. En ik ben duidelijk niet alleen, want met haar 230ste editie wist het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel Kapelle-op-den-Bos toch opnieuw 141 deelnemers te vinden."

Lees meer