Door bliksem beschadigde windturbine wordt afgebroken

De windturbine die in de zomer van 2015 zwaar beschadigd werd door een blikseminslag wordt deze en volgende week afgebroken en niet vervangen. Ook de toekomst van de twee andere windturbines langs het kanaal in Kapelle-op-den-Bos is hoogst onzeker.

In de zomer van 2015 verloor één van de drie windturbines langs de Vaartdijk in Kapelle-op-den-Bos één van zijn wieken door een blikseminslag. In februari dit jaar liet Aspiravi, de eigenaar van de windturbine, weten dat de schade zo groot was dat een herstelling niet meer mogelijk is. "Deze week start de firma dan ook met de afbraak", zegt burgemeester Edward De Wit (CD&V). "Ook bij de toekomst van de andere twee windturbines staat inmiddels een vraagteken. De vergunning loopt in 2020 af, maar het is hoogst onzeker dat er nog een nieuwe vergunning aangevraagd zal worden. De oude windturbines zijn immers niet echt rendabel meer. Bovendien zijn de normen een pak strenger geworden. Er zijn dan ook plannen om elders, net over de grens met Tisselt, nieuwe windmolens te zetten. Al is het voorlopig wel nog wachten op een officiële aanvraag. Drie jaar geleden werden de plannen voor nieuwe windturbines in de Hogerheistraat in onze gemeente ook al afgeschoten na veel protest van omwonenden."

Sinds gisteren is de Vaartdijk afgesloten voor de ontmanteling van de defecte windturbine. Verwacht wordt dat die werken op 16 december afgerond worden. De drie windturbines produceerden sinds 2001 elektriciteit voor zowat 685 gezinnen. (RDK)

De windturbine aan de Westvaartdijk wordt afgebroken.
Lukas De windturbine aan de Westvaartdijk wordt afgebroken.

Lees meer