Gemeente en eigenaar halen asbestpalen rond weide weg

Amper enkele dagen na de commotie over asbesthoudende palen rondom een weide langs de Vroonbaan in Nieuwenrode werden de palen weggehaald. Burgemeester Edward De Wit (CD&V) benadrukt dat er nooit gevaar was voor de bevolking.

Het was oppositiepartij Groen die begin deze week de kat de bel aanbond. De eigenaar van een weide langs de Vroonbaan in Nieuwenrode plaatste in november vorig jaar asbesthoudende palen rond zijn perceel, wat bij verschillende buurtbewoners en bij Groen vraagtekens opriep. Volgens de oppositiepartij was burgemeester Edward De Wit al langer op de hoogte van de zaak, maar trad hij niet op. Nochtans zou er volgens Groen gevaar zijn voor de buurt indien de eigenaar een draad rond de palen zou spannen, waardoor mogelijk asbestvezels vrij zouden kunnen komen.

Nieuwe wetgeving

Maandag liet Edward De Wit weten dat er een onderzoek loopt naar de plaatsing van de palen, maar inmiddels werden ze weggehaald. "Samen met de eigenaar zijn we overeengekomen dat de niet-gevaarlijke palen weg moesten", aldus De Wit. "De nieuwe wetgeving bepaalt dat asbesthoudende materialen niet opnieuw gebruikt mogen worden. Dat is hier wel gebeurd, waardoor de eigenaar in fout was. Hij heeft echter meteen beslist om de palen, die beschilderd waren en daardoor nooit een gevaar vormden voor de omwonenden, weg te halen. Dat Groen vindt dat we te laks omspringen met de asbestproblematiek, is dus niet waar." (RDK)

Lees meer