Het gemeentehuis - dat in 1982 gebouwd werd - mocht slechts vijf meter hoog zijn, maar het werden er negen. In 1984 trokken buren naar de rechter, die hen nu dus gelijk gaf.
Lukas Het gemeentehuis - dat in 1982 gebouwd werd - mocht slechts vijf meter hoog zijn, maar het werden er negen. In 1984 trokken buren naar de rechter, die hen nu dus gelijk gaf.

Gemeentehuis vier meter te hoog: schadevergoeding van 232.000 euro

NA 33 JAAR DEFINITIEVE UITSPRAAK OVER BOUWOVERTREDING

De gemeente Kapelle-op-den-Bos moet maar liefst 116.000 euro ophoesten omdat het gemeentehuis vier meter te hoog is. De Belgische staat moet evenveel

betalen omdat er begin jaren '80 een bouwvergunning verleend werd. Twee buren trokken destijds naar de rechter en krijgen nu - 33 jaar later - gelijk. De gemeente gaat niet meer in beroep.


Het administratief centrum van Kapelle-op-den-Bos, dat in 1982 feestelijk geopend werd, is volgens de buren die rechts en links naast het gemeentehuis wonen vier meter te hoog. Zo moest de hoogte overeenkomen met de afstand tussen de perceelsgrenzen. Daardoor had het administratief centrum eigenlijk slechts vijf meter hoog mogen zijn, terwijl het negen meter hoog gebouwd werd. Volgens de buren heeft het gemeentepersoneel dat op de eerste verdieping werkt daardoor een inkijk op de tuinen van de aanpalende woningen. Ze vreesden bovendien dat de waarde van hun huizen daalde door de bouwovertreding. Daarom trokken de buren in 1984 naar de rechtbank.


Enkele jaren geleden gaf een rechter de buren gelijk, waarop de gemeente in beroep ging. In 2014 volgde een nieuwe uitspraak en ook toen werd de gemeente veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Die bedroeg toen 350.000 euro. Opnieuw ging de gemeente in beroep. Maar ook nu bijt de gemeente in het zand, want een rechter bepaalde onlangs opnieuw dat de buren recht hebben op een schadevergoeding. "Het gaat om 232.000 euro", zegt burgemeester Edward De Wit (CD&V). "Als gemeente moeten we 116.000 euro betalen, terwijl de federale overheid de andere helft moet ophoesten. De Belgische staat reikte op 18 maart 1980 namelijk de bouwvergunning uit en gaf daarmee groen licht voor een gebouw van negen meter hoog. De federale overheid is met andere woorden mee verantwoordelijk voor de bouw van ons administratief centrum."

Niet meer in beroep

Na maar liefst 33 jaar van juridisch getouwtrek met onder meer twee beroepsprocedures legt de gemeente zich uiteindelijk neer bij de uitspraak van de rechter.


"Dankzij de laatste beroepsprocedure hebben we de schadevergoeding toch nog met ruim 100.000 euro kunnen verlagen", aldus nog De Wit. "Het heeft geen zin meer om dit te blijven aanvechten."


Volgens de burgemeester brengt de schadevergoeding van 116.000 euro de werking van de gemeente niet in het gedrang. "Alle projecten die gepland stonden, zullen ook gewoon uitgevoerd worden", luidt het. "We hadden namelijk al rekening gehouden met het feit dat ons een schadevergoeding boven het hoofd hing. Uiteraard zijn we die 116.000 euro jammer genoeg wel kwijt voor andere projecten in de toekomst."


De buren die links naast het gemeentehuis woonden en de rechtszaak in 1984 aanspanden, zijn inmiddels overleden. Hun zoon, die de juridische procedure sinds de dood van zijn ouders verder zette, is tevreden dat er eindelijk een uitspraak is maar wil verder niet reageren. Ook de buur aan de rechterzijde van het gemeentehuis wil liever niets kwijt over de zaak.

Lees meer