Burgemeester Edward De Wit moet vrede nemen met een plekje op de oppositiebanken.
Foto Lukas Burgemeester Edward De Wit moet vrede nemen met een plekje op de oppositiebanken.

Huidige meerderheid belooft vuurwerk in oppositie

Burgemeester Edward De Wit verwijt N-VA het negeren van voorakkoord

Eind dit jaar moet burgemeester Edward De Wit (CD&V) zijn sjerp afstaan aan Renaat Huysmans van N-VA. Volgens De Wit legde N-VA een voorakkoord naast zich neer door met de groenen in zee te gaan. “We voelen ons gepakt en zullen de komende zes jaar hevige oppositie voeren”, waarschuwt hij.

Van een totale ommekeer gesproken in Kapelle-op-den-Bos. De huidige meerderheidspartijen CD&V en sp.a, dat als het nieuwe progressieve project ProKA naar de kiezer trok, worden na Nieuwjaar verwezen naar de oppositiebanken. N-VA en Groen, de twee partijen die al geruime tijd oppositie voeren, gooiden het immers op een akkoord en zullen Kapelle-op-den-Bos de komende zes jaar besturen. Huisarts Renaat Huysmans (N-VA) mag begin januari de eed als burgemeester afleggen.

Daarmee ziet Edward De Wit (CD&V) zijn droom om voor de tweede legislatuur op een rij de sjerp te dragen in rook opgaan. Nochtans zat hij zondagavond twee keer met N-VA rond de tafel. “Meer zelfs, voor de stembusgang hadden we met Renaat Huysmans en co afgesproken dat we een meerderheid zouden vormen indien beide partijen aan een hoog aantal zetels zouden komen”, zegt huidig burgemeester Edward De Wit. “Met in totaal 15 van de 21 zetels was dat doel bereikt. Maar het voorakkoord werd compleet genegeerd, want rond middernacht kregen we een telefoontje dat de coalitie tussen N-VA en Groen een feit was. De eerlijkheid was dan ook ver zoek.” Voor De Wit zit er niets anders op dan in zijn laatste zes jaar als lokale politicus op de oppositiebanken te zetelen. “Dat zal op een stevige manier gebeuren. De nieuwe ploeg heeft immers geen enkele bestuurservaring en bovendien liggen de ideeën van Groen en N-VA ver uit elkaar.”

Vooraf hadden we afgesproken met Renaat Huysmans dat we een meerderheid zouden vormen. Dat voorakkoord werd compleet genegeerd.

Edward De Wit (CD&V)

“Op nationaal vlak is dat misschien wel zo, maar op lokaal niveau is er niet veel verschil tussen onze programma’s”, verdedigt Huysmans zijn keuze voor Groen. “Onze achterban wilde voor verandering gaan – net als de kiezers overigens – en daarom opteerden we voor de groenen.”

Complementair met N-VA

Ilse Rymenants (Groen) kijkt uit naar de komende legislatuur. “We willen met N-VA aan een overlappend programma werken en ik heb het gevoel dat we complementair kunnen zijn. Uiteraard zullen we weleens botsen, maar daarom zijn we nog geen slechte ploeg.”

Hugo De Haes van ProKA is teleurgesteld over het resultaat van de nieuwe beweging. Sp.a had zes jaar geleden vijf zetels, ProKA strandt nu op drie. “We zijn benieuwd naar het nieuwe beleid. Op vlak van mobiliteit, huisvesting en het sociale beleid zijn er veel verschillen tussen Groen en N-VA. Hopelijk zorgt dit niet voor stilstand in de gemeente.”

Ondertussen is de verdeling van de postjes ook bekend. Ilse Rymenants zal zes jaar schepen zijn voor Groen, terwijl partijgenoot Bruno Keuleers eerst drie jaar gemeenteraadsvoorzitter zal zijn en nadien schepen wordt. N-VA krijgt naast het burgemeesterschap twee volwaardige schepen. Een vierde verkozene is eerst drie jaar schepen en nadien voorzitter van de gemeenteraad. Wie voor N-VA in het college zal zetelen, is nog niet duidelijk.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • LUC HIEL

    Edward je bent niet enkel een goede burgemeester vooral een goed persoon

Lees meer