Op zijn sjerp moet hij nog enkele weken wachten, maar ook dan zal Renaat Huysmans zijn patiënten blijven verzorgen.
Lukas Op zijn sjerp moet hij nog enkele weken wachten, maar ook dan zal Renaat Huysmans zijn patiënten blijven verzorgen.

Huysmans combineert sjerp met stethoscoop

Toekomstig burgemeester geeft huisartsenpraktijk niet op

Op 1 januari wordt huisarts Renaat Huysmans (56) de nieuwe burgemeester van Kapelle-op-den-Bos. Goed nieuws voor zijn patiënten: hij gaat zijn sjerp combineren met zijn praktijk in Ramsdonk. “Maar ik zal wel niet langer veertien uur per dag in mijn dokterskabinet aanwezig zijn”, aldus de toekomstige burgemeester, die alvast een extra huisarts in dienst neemt.

Na twaalf jaar in de oppositie te hebben gezeteld, mag Renaat Huysmans (N-VA) op 1 januari volgend jaar de sjerp omgorden. Met 1.078 voorkeurstemmen was hij de populairste politicus van Kapelle-op-den-Bos en zijn partij was met negen zetels ook duidelijk de grootste, net als zes jaar geleden. Toen belandden Huysmans en co echter in de oppositie omdat CD&V en sp.a het op een onderling akkoordje gooiden en N-VA zo buitenspel zetten. Maar nu behaalden de christendemocraten en de socialisten, die voortaan als ProKA door het leven gaan, te weinig zetels om een meerderheid te vormen. N-VA vond een akkoord met Groen, waardoor de huidige oppositie de komende zes jaar de meerderheid vormt. CD&V en ProKA moeten het daardoor met een plekje op de oppositiebanken doen.

Extra huisarts aangeworven

Na de jaarwisseling neemt Renaat Huysmans dan ook de sjerp over van Edward De Wit (CD&V). Voor de N-VA’er betekent dat een enorme verandering in zijn nu al drukke leven. Als huisarts breng hij immers dagelijks gemiddeld veertien uur in zijn kabinet in de Londerzeelseweg in Ramsdonk of bij zijn patiënten thuis door. “Dat zal na Nieuwjaar niet meer lukken”, beseft de 56-jarige dokter. “Maar toch ga ik het burgemeesterschap combineren met mijn praktijk. Hoe dat juist zal gebeuren, moet ik nog bepalen. Mogelijk ga ik de dagen in blokken indelen. Zo zal ik een deel van de dag in het gemeentehuis doorbrengen en zal ik op andere momenten in mijn kabinet terug te vinden zijn. Ik heb mijn patiënten beloofd dat ik mijn praktijk verder zal zetten en die belofte zal ik ook nakomen. Om de werkdruk wat de verlagen, heb ik inmiddels wel een collega in dienst genomen. Stel dat het na enkele maanden blijkt dat de combinatie burgemeester/huisarts nog te druk is, dan kan ik nog een tweede collega zoeken.”

De manier van politiek voeren moet helemaal anders

Toekomstig burgemeester Renaat Huysmans

En wat met het beleid in Kapelle-op-den-Bos? “We willen voor een volledige verandering zorgen”, klinkt het. “De communicatie met de burger moet beter, onder meer bij wegenwerken. Maar er is ook nood aan het lang beloofde multifunctionele complex. Een ideale locatie is de Hoogveldweg. Er zal evenwel eerst een bestemmingswijziging nodig zijn, dus de eerste steen zal er morgen nog niet gelegd worden. Maar we willen wel zo snel als mogelijk de eerste aanzet in dit dossier geven. Daarnaast moeten het Marktplein en de Mechelseweg een frisse look krijgen. Ook de manier van politiek voeren moet anders. Naar oppositiepartijen wordt momenteel niet geluisterd, maar daar willen wij verandering in brengen. We beseffen dat we harde oppositie mogen verwachten, maar we hopen dat het proper blijft en dat we samen met Groen, maar ook met CD&V en ProKA van Kapelle-op-den-Bos een betere gemeente kunnen maken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer