Sint-Jozefkring waar het dak met asbest onlangs werd verwijderd en vervangen.
Foto Lukas Sint-Jozefkring waar het dak met asbest onlangs werd verwijderd en vervangen.

Rel rond asbestverwijdering Sint-Jozefkring

GROEN VINDT DAT SCHEPENCOLLEGE TE LAKS OPTRAD, GEMEENTE ONTKENT

Heeft een aannemer bij de afbraak van het dak van feestzaal Sint-Jozefkring een loopje met de veiligheidsvoorschriften omtrent asbestverwijdering genomen? Volgens oppositiepartij Groen wel. De partij beschuldigt het gemeentebestuur ervan te laks opgetreden te hebben, maar het schepencollege ontkent dat er ooit gevaar was.

Twee jaar geleden leek het einde van feestzaal Sint-Jozefkring op de hoek van de Mechelseweg met de Oudstrijdersstraat in Kapelle-op-den-Bos nabij, want de Vereniging van Parochiale Werken had verregaande plannen om het complex te verkopen. Tot de vrijwilligersgroep vzw Sint-Jozefkring besloot om de feestzaal opnieuw uit te baten. Bovenop de zaal moest echter wel een nieuw dak komen omdat de golfplaten asbest bevatten. De werken werden vorige maand al uitgevoerd, maar nu is er plots commotie rond de asbestverwijdering. Volgens oppositiepartij Groen gebeurde dat niet volgens het boekje. "De aannemer nam namelijk een loopje met de veiligheidsvoorschriften bij het verwijderen van de asbestgolfplaten", zeggen gemeenteraadsleden Yves Rousseaux en Ilse Rymenants. "Zo liet de aannemer het na om de verweerde golfplaten te bevochtigen of te fixeren. Bovendien lieten de arbeiders de platen over elkaar naar beneden schuiven om ze nadien in de container te leggen. Het waren alerte buurtbewoners die de gemeente op de hoogte brachten. Groot was onze verbazing toen we vernamen dat er niet opgetreden werd, terwijl de werken eigenlijk stilgelegd hadden moeten worden."


En dus bracht Groen het heikele punt op de gemeenteraad. "Maar daar botsten we op een muur van onbegrip", gaan Rymenants en Rousseaux verder. "Het schepencollege minimaliseerde alles en de schepenen staken hun hoofd in het zand. Nochtans kwam een lid van de meerderheid - dat tijdens de zitting niets gezegd had - ons na afloop bevestigen dat de firma de veiligheidsregels aan zijn laars gelapt had. Dit is het bewijs dat het schepencollege het asbestgevaar gewoon weglacht."

"Geen overtreding"

Volgens milieuschepen Freddy De Ruysscher (sp.a) werden er geen overtredingen vastgesteld. "Nadat we een klacht ontvangen hadden, ben ik zo snel als mogelijk een kijkje gaan nemen", aldus de schepen, die evenwel toegeeft dat er niet meer gewerkt werd toen hij ter plaatse kwam. "Maar de golfplaten lagen wel degelijk volgens het boekje in de container. Groen begrijpt niet dat we de werken niet lieten stilleggen, maar als er niets fout was, konden we de aannemer toch niet verbieden om te stoppen met de werkzaamheden. Dat de oppositiepartij ons beschuldigt van een te laks optreden, is heel laag. Als er één gemeentebestuur is dat goed optreedt tegen de asbestproblematiek, dan zijn wij het wel."


Ook burgemeester Edward De Wit (CD&V), die eveneens ter plaatse ging, ontkent dat de aannemer gevaar creëerde. "Net als de politie en de milieudienst heb ik geen fouten gezien", klinkt het. "Ik had vooraf enkele veiligheidsvoorschriften aan de aannemer, die ervaren is op het vlak van asbestverwijdering, doorgespeeld en hij hield zich aan die afspraken. Nooit werden de platen naar beneden gegooid. Ik heb de indruk dat Groen naar iets aan het zoeken is dat er niet is."

Lees meer