2 Het Theater wordt volledig gestript, gemoderniseerd en uitgebreid
De Hoge Rielen Het Theater wordt volledig gestript, gemoderniseerd en uitgebreid

Zeven nieuwe gebouwen voor De Hoge Rielen

Op domein De Hoge Rielen in Kasterlee worden zaterdag twee nieuwe gebouwen in gebruik genomen. Meteen wordt ook het startschot gegeven van nog vijf nieuwe projecten van totaalrenovaties en nieuwbouw. De nieuwe gebouwen maken deel uit van een masterplan voor het domein. “Dit plan zal het verblijf voor de talrijke jongeren die naar Kasterlee afzakken veel aangenamer maken”, zegt minister Sven Gatz.

De Vlaamse overheid wil alle gebouwen op domein De Hoge Rielen duurzaam maken. Ze stelde daarvoor een masterplan op dat momenteel op kruissnelheid zit. Zaterdag worden twee nieuwe gebouwen met in totaal vier slaapboxen in gebruik genomen. “De gebouwen harmoniëren prachtig met de natuur en hebben dankzij de grote glaspartijen veel natuurlijk licht”, klinkt het bij De Hoge Rielen. “De slaapkamers zijn moduleerbaar, er is een slaapzolder en twee buitenslaapboxen, goed voor 56 bedden per gebouw of een totale slaapcapaciteit van 112 bedden. De gebouwen voldoen aan de modernste eisen inzake duurzaam energiegebruik. De nieuwe slaapboxen bieden een geheel nieuwe ervaring: ze zijn comfortabel, gezellig én midden in de natuur.”

De ingebruikname van de twee nieuwe gebouwen vormt meteen het startschot voor de realisatie van nog vijf nieuwe projecten. “Eén van de bestaande gebouwen wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw die feilloos harmonieert met de bestaande gebouwen. Daarnaast worden twee kampeerloodsen helemaal gerenoveerd en ontdaan van asbest. Eentje daarvan is de uitvalsbasis voor het Klimbos op De Hoge Rielen. Het Theater wordt volledig gestript, gemoderniseerd en uitgebreid. En via landschapsinrichting wordt de nieuwe vuurplaats als amfitheater opnieuw aangelegd, met meer dan 200 zitplaatsen.”

2 Zo zal gebouw 39 er gaan uitzien
De Hoge Rielen Zo zal gebouw 39 er gaan uitzien

Met de vijf projecten die op stapel staan zet de Vlaamse overheid een grote stap in het verder duurzaam maken van alle 70 gebouwen op het domein. “Met de twee gerestaureerde gebouwen en de start van vijf nieuwe werven - twee nieuwbouwprojecten en drie restauraties - werken we verder aan de uitvoering van het Masterplan voor de Hoge Rielen”, zegt Vlaams minister voor Jeugd Sven Gatz. “Dat plan zal het verblijf voor de talrijke jongeren die naar Kasterlee afzakken veel aangenamer maken. De gebouwen zullen er voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en het totale aanbod aan tiptop overnachtingsmogelijkheden voor de jeugd blijft gevrijwaard.”

De projecten die worden opgestart maken deel uit van het masterplan van De Hoge Rielen dat in 2004 werd opgemaakt. “Dit plan zorgt ervoor dat het hele domein in de volgende 20 tot 30 jaar verder evolueert volgens een duidelijk concept, met oog voor de historische en ecologische waarde. Het gaat om een langetermijnvisie met een boodschap.”

Eind jaren ’70 transformeerde De Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal met verschillende sportvelden en een klimbos.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer