Deze zeldzame vleermuis werd gespot in Averbode.
RV/Natuurpunt Deze zeldzame vleermuis werd gespot in Averbode.

Bijna 40 procent meer vleermuizen in Keerbergen geteld

Er worden anno 2019 opvallend meer vleermuizen geteld in de gekende bunkers en Heimolen van Keerbergen dan een 15-tal jaar geleden. Tot die conclusie komt Natuurpunt Keerbergen. 

“We hebben bijna 40% meer vleermuizen geteld dan vorige recordjaren 2016 en 2018. De gewone grootoorvleermuis en de baardvleermuis zijn in aantal toegenomen”, luidt het bij Natuurpunt. “De toename van het aantal vleermuizen heeft te maken met de inspanningen die Natuurpunt Keerbergen en de Vleermuizenwerkgroep Keerbergen de laatste jaren gedaan hebben om de winterverblijfplaatsen te optimaliseren. Deze op het eerste zicht gunstige evolutie is dat de getelde verblijfplaatsen - voornamelijk bouwsels als bunkers - door gerichte ingrepen almaar geschikter worden voor vleermuizen. Daarbij kan het gaan om plaatsing van (buiten)deuren die de temperatuur constant houden, extra schuilmogelijkheden, interne compartimentering of het verhogen van de vochtigheid. Ook het vermijden van verstoring in de winterslaap blijkt keer op keer van groot belang. Door de verbeterende omstandigheden lijkt het erop dat steeds meer vleermuizen die in het najaar deze plekjes komen verkennen er ook effectief blijven overwinteren.” Om de koude en voedselarme wintermaanden door te komen, houden vleermuizen een winterslaap en verschillende soorten vertoeven dan in grotachtige verblijfplaatsen zoals oude forten, mergelgroeven, bunkers en ijskelders. Ze kiezen hun overwinteringsplaats heel secuur uit en stellen hoge, soortspecifieke eisen, onder andere qua luchtvochtigheid en buffering tegen schommelingen in buitentemperatuur. Volgens Natuurpunt is het niet makkelijk om de beestjes te tellen. 

“Hun nachtelijke en vaak verborgen leefwijze maakt het lastig om ze in kaart te brengen. Evoluties in hun verspreiding en de grootte van de populaties berekenen, is al helemaal complex. Voor heel wat vleermuissoorten zijn wintertellingen de belangrijkste inventarisatiemethode: gekende winterslaapplaatsen zoals ijskelders, bunkers, forten en grotten worden bezocht door ervaren vrijwilligers, die jaarlijks de overwinterende dieren determineren en tellen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer