2 De feestzaal van het gemeentehuis liep helemaal vol voor de vergadering.
JSA De feestzaal van het gemeentehuis liep helemaal vol voor de vergadering.

"We moeten elkaar vertrouwen"

75 ASIELZOEKERS NEMEN VOLGENDE MAAND HUN INTREK IN OUD KLOOSTER

In februari nemen 75 asielzoekers hun intrek in het oud klooster. De buurtbewoners hebben daarover heel wat vragen, meer extreem negatieve reacties blijven voorlopig uit. Dat bleek gisteren tijdens een infomoment. "We doen wat we moeten doen en gaan die mensen zo goed mogelijk ontvangen", weet burgemeester De Blaere.

De eerste asielzoekers zullen op 1 februari in het oud klooster in de Kloosterstraat 77 arriveren. Tijdens het infomoment gisterenavond stelden de inwoners zich vooral vragen bij de openbare veiligheid. "We hebben een bezoek gebracht aan de opvangcentra in Kortrijk, Sijsele en Sint-Niklaas en hebben daar al veel uit geleerd", zegt commissaris Peter Ponnet. "We hebben een risicoanalyse gemaakt. Eigenlijk gaat het gewoon om 75 extra mensen binnen onze politiezone Aalter-Knesselare. Mensen met een andere cultuur en een andere taal. Maar het zijn gewoon 75 extra mensen op de 28.000 die nu al in onze politiezone wonen."


Evert-Jan Van Witteveen van Fedasil verzekert ook dat er binnen het opvangcentrum een streng huishoudelijk reglement zal gelden. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert sancties. "Zo mag er geen alcohol binnengebracht worden en mag er niet gerookt worden", zegt de man. "De nachtrust van de buurt moet ook altijd gerespecteerd worden. Het is een open instelling, dus de asielzoekers kunnen binnen en buiten wanneer ze willen. Maar 's nachts verwachten we toch dat ze binnen blijven. Zeker de 25 niet-begeleide minderjarigen. Wat als dat toch gebeurt? Dan kunnen er sancties volgen voor de asielzoeker. Dat kan gaan van verplicht klusjes doen, tot een overplaatsing, of zelfs een tijdelijke uitsluiting."

2 In dit oude klooster worden vanaf februari 75 asielzoekers opgevangen.
JSA In dit oude klooster worden vanaf februari 75 asielzoekers opgevangen.

Medewerkers gezocht

De minderjarige jongeren worden na een paar weken verplicht naar school gestuurd. Elke asielzoeker krijgt ongeveer 7 euro zakgeld per week. Wie in het opvangcentrum klusjes doet, kan 1,90 euro per uur bijverdienen. De asielzoekers worden 24 uur per dag begeleid door een team van twintig medewerkers. Dat gaat van maatschappelijk werkers, opvoeders, begeleiders, verpleegkundigen tot mensen in de administratie. Momenteel is het opvangcentrum nog op zoek naar personeel. Wie interesse heeft, kan zijn of haar cv sturen naar filip@refugeeassist.be.


Tijdens de vragenronde waren er ook veel opbouwende vragen. André Ornelis, vader van radiostem Sven Ornelis, riep op tot solidariteit en kreeg een spontaan applaus. "We moeten leven in vertrouwen met elkaar", zei de man. "Wanneer wij die mensen in wantrouwen ontvangen, dan kweek je alleen maar meer wantrouwen. We zitten al maanden in onze luie zetel naar de beelden van de vluchtelingen te kijken, en zeggen dat we toch iets zouden moeten doen. Wel: de inwoners van Knesselare kunnen nu iets doen!"

300 in Drongengoed

Burgemeester Erné De Blaere was gisterenavond tevreden. "Er was een gezonde bezorgdheid, maar ik denk dat heel wat van de vragen beantwoord zijn", zegt de burgemeester. "Wij blijven als gemeente vinden dat de 75 asielzoekers in het klooster, en de 300 asielzoekers die in het voorjaar nog naar het Drongengoed komen, te veel is voor onze gemeente. Maar we doen wat we moeten doen en gaan die mensen zo goed mogelijk ontvangen."

Lees meer