In de Kloosterstraat is er vanaf deze week geen doorkomen aan.
Foto JSA In de Kloosterstraat is er vanaf deze week geen doorkomen aan.

Schooljaar van start te midden van bouwwerf

SCHOOL NEEMT MAATREGELEN OM VERKEERSCHAOS DONDERDAG TE VERMIJDEN

De leerlingen van de Sint-Franciscusschool in Knesselare starten het nieuwe schooljaar morgen midden in een grote bouwwerf. De werken voor de aanleg van de Kloosterstraat zijn deze week definitief begonnen. Er werd een nieuwe tijdelijke parking gemaakt, waar ouders hun kinderen kunnen afzetten. Kinderen worden ook onder begeleiding te voet naar school gebracht. De politie kondigt extra toezicht en controles aan.

1 september is altijd al een drukke dag op de weg, maar in Knesselare wordt het morgen wellicht chaos. De Kloosterstraat is er sinds deze week afgesloten voor alle verkeer. Midden de werkzone liggen ook de twee vestigingen van de Sint-Franciscusschool. De school neemt een pak maatregelen om iedereen toch veilig op school te doen geraken. "We hebben beslist dat we alle kinderen laten afzetten aan de speelplaats van de site van de bovenbouw, Kloosterstraat 40", zegt directeur Christa Devooght. "Van daar zullen de kinderen dan onder begeleiding samen naar hun klas in de Kloosterstraat 79 kunnen wandelen. Dat wordt een dagelijkse portie gezond stappen en maakt alles een pak veiliger. De voetpaden blijven tijdens de wegenwerken zo lang mogelijk bruikbaar. Enkel kleuters van de eerste kleuterklas mogen nog verderop met de wagen gebracht worden."

Te voet of met de fiets

De gemeente voorziet op de hoek van de Kloosterstraat met de Sportstraat een extra parking voor zowat veertig wagens. "Die parking is nu tijdelijk gebruiksklaar gemaakt, en zal naast parking ook dienst kunnen doen als kiss-en-ridezone voor ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen", zegt schepen van Mobiliteit Fons De Neve. "We rekenen er natuurlijk op dat de automobilisten voorzichtig en oplettend zijn en traag rijden in die omgeving, dat ze geduld hebben en hoffelijk blijven als er eventueel wat aangeschoven moet worden. Hoe dan ook: de beste oplossing blijft nog altijd om te voet of met de fiets naar school te komen. Zeker nu het weer zo goed is, is dat een prima alternatief. Gebruik ook zeker een fluovestje en een fietshelm."


De gemeente klopte ook aan bij de politie en die belooft extra toezicht. "De politie zal dagelijks aanwezig zijn om toezicht te houden aan de schoolsite en dat vanaf 8.15 uur", zegt commissaris Peter Ponnet. "Er zal ook een verhoogde inzet zijn voor controle op het naleven van de verkeersregels en de snelheid. Onze motards worden ook zo veel mogelijk naar de schoolomgevingen gestuurd."


Wat je ook zal proberen: in de Kloosterstraat zelf is er sowieso de komende weken geen doorkomen aan. De straat gaat dicht voor alle verkeer. Het doorgaand verkeer dat richting Oedelem of Brugge wil of van daar komt, wordt omgeleid via Sint-Joris. Het lokaal verkeer dat normaal de Kloosterstraat zou gebruiken wordt omgeleid langs de Sportstraat en zo verder via de Kluizestraat richting Eentveld of Prinsengoeddreef.

Lees meer