2 Astrid Mestdach (24).
Benny Proot Astrid Mestdach (24).

"Eerst bijleren van onze oudere collega's"

JONKIES (24 EN 26) KRIJGEN VAN LIPPENS KANS IN SCHEPENCOLLEGE

Ze zijn amper 24 en 26 jaar, en tóch worden Astrid Mestdach en Nick Wenmaekers zeker schepen in Knokke-Heist. De jonkies krijgen het vertrouwen van burgemeester Leopold Lippens en treden binnen de vier jaar toe tot het schepencollege. "Eerst nog volop bijleren van onze oudere collega's", zeggen Astrid en Nick.

Burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) stelde, uitgerekend op zijn 77ste verjaardag, vol trots zijn schepencollege voor de volgende zes jaar voor. Op het eerste zicht zaten daar geen verrassingen bij. Met Piet de Groote, Jan Morbee, Kris Demeyere, Anthony Wittesaele, Annie Vandenbussche, Kathleen van der Hooft en Philippe Vlietinck bouwt de burgervader verder op de fundamenten die zich de voorbije zes jaar met hart en ziel voor Knokke-Heist inzetten. Toch vielen er uiteindelijk nog twee verrassingen uit de lucht. Lippens toverde twee jonkies uit zijn hoed en liet duidelijk verstaan dat zij mee de toekomst van Knokke-Heist zullen bepalen. Sterker: nog deze legislatuur zullen ze toetreden tot het schepencollege. Astrid Mestdach (24) vervangt over drie jaar, eind 2021, Philippe Vlietinck. Een jaar later volgt nóg een wissel en neemt Nick Wenmaekers (26) de plaats in van Kathleen van der Hooft.

2 Nick Wenmaekers (26).
Benny Proot Nick Wenmaekers (26).

Kinderdroom

"Ook wij waren verrast dat de burgemeester ons die vraag stelde", zeggen Astrid en Nick. Met hun 24 en 26 jaar hebben ze dan ook amper politieke ervaring. Tegelijk bewijst de keuze van Lippens dat hij wel degelijk bezig is met de toekomst én verjonging van Knokke-Heist. Tijdens de verkiezingen scoorde het duo bovendien verrassend goed. Nick behaalde 1.203 voorkeurstemmen, Astrid Mestdach zelfs 1.486. "Natuurlijk heb ik een feestje gebouwd toen de uitslag bekend was. Maar even snel stond ik terug met beide voetjes op de grond. Al zal ik zeker niet ontkennen dat het een kinderdroom was om in de politiek te stappen", zegt Astrid, die nu een managementfunctie bekleedt bij warenhuisketen Lidl. "De goesting om erin te vliegen, is wel héél groot. Het is een kans die ik met beide handen wil grijpen." Tegelijk beseft de 24-jarige dat ze op politiek vlak nog groen is achter de oren. "De komende drie jaar ligt de focus op leren, leren en nog eens leren. In de eerste plaats als gemeenteraadslid, maar evengoed van de oudere collega's binnen het schepencollege." Toch is ze ambitieus. "Ik wil me inzetten voor de jonge generatie in onze gemeente. Knokke-Heist heeft zoveel troeven, dat wil ik nog beter en meer overbrengen op de jeugd." Burgemeester Leopold Lippens heeft er alle vertrouwen in dat Astrid haar mannetje zal kunnen staan. "Ze was een van onze jongste kandidaten. Ik was doodgelukkig toen Astrid besloot voor Gemeentebelangen op te komen", zegt Lippens.


Over de verdeling van de bevoegdheden binnen het schepencollege wordt de komende weken beslist.

Lees meer