Foto Proot

"Oud, maar niet versleten"

MEERDERHEID GEBOUWEN AAN KUST DATEERT VAN VOOR 1981

Ruim 60 procent van de gebouwen aan de Oostkust is meer dan drie decennia oud. Blankenberge spant de kroon met bijna 74 procent. "De gebouwen in onze stad worden goed gecontroleerd", verzekert burgemeester Patrick De Klerck.

19.365 van de in totaal 30.964 gebouwen in Knokke-Heist, Blankenberge en De Haan dateren van voor 1981. 62,5 procent van de panden is dus ouder dan 30 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën van 2013. Voor de badplaats Zeebrugge zijn er geen afzonderlijke cijfers beschikbaar. Maar als de cijfers van de Brugse deelgemeente in de lijn liggen van het arrondissement Brugge, dan is het aantal oude gebouwen daar zeker van dezelfde orde. Oostende heeft de meeste panden van voor 1981 aan onze kust: een dikke 79 procent. "Wij kopen nog steeds oude gebouwen op, met oog om die te slopen en er een nieuwbouwproject uit de grond te stampen. Maar door de huidige crisis - die nog steeds bezig is in deze sector - wordt die sloop uitgesteld", zegt Jos Van Loo van de Zeebrugse bouwpromotor Immolo, die vooral aan onze kust actief is. "Er is geen geld voor nieuwe panden. Ik ben ondertussen al zo'n 30 jaar bezig en heb nog nooit zo'n crisis meegemaakt. Niemand is nog zeker van zijn job en de banken zijn streng. Ik heb in Zeebrugge al een 15-tal gebouwen gezet en vroeger ging dit vlotjes, maar ook hier slaat de crisis nu toe. We hebben onze prijzen al verlaagd met twintig procent, maar de mensen pikken er voorlopig niet op in. Nu, binnen enkele jaren zal de economie wel weer op zijn pootjes belanden."

Dagjestoeristen

Als we de badplaatsen verder onder de loep nemen, dan valt meteen op dat bijna 74 procent van de gebouwen in Blankenberge dateert van voor 1981. Knokke-Heist en vooral De Haan hebben een jonger gebouwenpatrimonium. Daar dateren respectievelijk 63 en 52 procent van de panden van voor 1981. "De Haan en Knokke-Heist hebben een soortgelijk cliënteel. Het zijn vooral welstellende en/of gepensioneerde tweedeverblijvers die er een stulpje kopen, terwijl Blankenberge het meer moet hebben van de dagjestoeristen", stelt Van Loo. De Blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld) vindt de cijfers op zich niet alarmerend. "Ons woonpatrimonium mag dan iets ouder zijn: dit betekent nog niet dat de panden van mindere kwaliteit zijn. De gebouwen in onze stad worden goed gecontroleerd. Zo wordt ook verkrotting tegengegaan", zegt De Klerck. Niet alleen de kust telt voornamelijk oudere gebouwen, ook in het hele arrondissement Brugge (waartoe naast Knokke-Heist, Blankenberge en Brugge ook Beernem, Damme, Jabbeke, Oostkamp, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke behoren) dateert 71 procent van de panden van voor 1981. "In heel Vlaanderen zitten we met een oud patrimonium, maar daarin is de voorbije jaren geïnvesteerd", stelt Dajo Hermans van de Confederatie van Immobiliënberoepen. "Je mag dus niet stellen dat gebouwen ouder dan dertig jaar helemaal versleten zijn. We stimuleren dan ook renoveren. Jonge gezinnen kiezen tegenwoordig immers vlugger voor bestaande woningen in plaats van een nieuwbouwwoonst."

Lees meer