De finish van de tijdrit zal op 't Zand liggen.
Foto Proot De finish van de tijdrit zal op 't Zand liggen.

Brugge haalt WK tijdrijden binnen

TIJDRIT IN 2021 START IN KNOKKE EN EINDIGT OP 'T ZAND

Schitterend nieuws voor Knokke-Heist en Brugge: de WK-tijdrit in 2021 wordt verreden tussen beide gemeenten, met start in Knokke en aankomst op 't Zand in Brugge. "Dit kan onze internationale uitstraling alleen maar ten goede komen", beseffen burgemeesters Lippens en Landuyt.

De internationale wielerunie UCI besliste gisteren om in 2021 het WK wielrennen op de weg in Vlaanderen te organiseren. Dat zat er al een tijdje in en is dus nu ook officieel. Elk jaar in september vindt het wereldkampioenschap wielrennen in een andere gaststad of -regio plaats. Het is hét wielerevenement van het jaar met wedstrijden op de weg voor mannen en vrouwen, de tijdritten en de belofte- en juniorenwedstrijden. Voor deze 100ste jubileumeditie, die start op 18 september 2021 en eindigt op 26 september 2021, zou Knokke-Heist de startplaats zijn en Brugge als aankomstplaats dienen voor de tijdritten die lopen van zondag tot en met dinsdag.

Inhaalbeweging

"Veel beter nieuws konden we niet krijgen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), die twee jaar geleden met Brugge de start van de Ronde van Vlaanderen aan Antwerpen verloor. "We hebben inmiddels een inhaalbeweging gemaakt. De wedstrijd Brugge-De Panne wordt World Tour-niveau, wat het aanzien stevig vergroot. De Elfstedenronde heeft zijn plaats op de kalender ook veroverd, en nu krijgen we er ook nog een wereldkampioenschap bij." Starten doen de renners op de Zeedijk in Knokke om via Westkapelle, Dudzele, de haven van Zeebrugge, Damme en de Damse Vaart tot op 't Zand te rijden. Daar ligt de aankomst. "Er zijn tussen Knokke en Brugge genoeg prachtige plekjes te vinden. Qua internationale uitstraling kan dit evenement tellen."

Knowhow

Zo denkt ook Leopold Lippens (Gemeentebelangen), burgemeester van Knokke-Heist, erover. "Het is een pluim op de hoed van onze schepen Jan Morbee die daar veel voor heeft gedaan. We hebben de knowhow en de infrastructuur om zo'n start te organiseren. Al jaren zijn we aankomstplaats in de Ronde van België. Knokke-Heist zal zich aan de wereld kunnen tonen."

Meer bezoekers

Voor zo'n wereldkampioenschap, dat op tientallen plaatsen in de wereld live wordt uitgezonden, is ook ter plaatse altijd veel volk op de been. "We verwachten tienduizenden mensen", vult Landuyt nog aan. "Dat zal een direct effect hebben op onze economie. Daarnaast lokken de tv-beelden wereldwijd een paar miljoen kijkers, die geïnspireerd kunnen worden om Brugge en ook Knokke-Heist op een latere datum te bezoeken. Niets dan voordelen dus."

Lees meer