De verlichte avondstoet vorig jaar in Heist.
Foto Proot De verlichte avondstoet vorig jaar in Heist.

Feestzone wordt tijdens carnaval afgesloten voor verkeer

In Heist en Blankenberge maakt men zich klaar voor de dolle carnavalsdagen van 26, 27 en 28 februari. Om de veiligheid van de carnavalisten te verzekeren, wordt in Heist de feestzone voor de stoeten op zondag en dinsdag afgesloten voor alle verkeer en er komt een glasverbod. Blankenberge krijgt tijdens de zondagstoet een verkeersvrij centrum.

Heist heeft op zondag 26 februari de grootste stoet van West-Vlaanderen en pakt ook op dinsdag uit met een unieke verlichte avondstoet. De carnavalsstoet in Blankenberge (enkel op zondag) is kleiner, maar is de meest authentieke. In het kader van de terreurdreiging worden dit jaar de parcours van de verschillende stoeten volledig afgesloten voor het verkeer. "De gemeente heeft zoals elk jaar met alle betrokkenen een volledig veiligheidsdraaiboek uitgewerkt", zegt schepen van Evenementen, Jan Morbee (Gbl) van Knokke-Heist. "De feestzone in Heist, waar de carnavalswagens passeren op zondag en dinsdag, zal afgesloten worden met betonblokken. De politie, de brandweer en het Rode Kruis zullen ook een preventiepunt inrichten aan het Heldenplein."


In Blankenberge wordt zondagmiddag het hele stadscentrum verkeersvrij gemaakt. "Met zoutzakken en andere zware obstakels gaat de politie het centrum voor het verkeer afsluiten. De precieze locaties en de andere veiligheidsmaatregelen, zullen we niet bekendmaken", zegt burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld).

Glasverbod

Heist neemt nog meer maatregelen. Zo komt er tijdens de carnavalsdagen een verbod op glazen recipiënten op straat. Verder is sterke drank voor de deelnemers aan de stoeten verboden en mogen nachtwinkels na 19 uur geen sterke drank meer verkopen. "De politie zal zeer streng controleren op het glasverbod en de verkoop van sterke drank in nachtwinkels. Ook blijven we heel streng op te luide muziek tijdens de stoeten", zegt schepen Morbee.


In Blankenberge wordt geen glasverbod en ook geen beperking aan de nachtwinkels opgelegd tijdens de carnavalsdagen. (JVRB)

Lees meer