2 Met een knal wijdt burgemeester Lippens de 'praalboot' in (zie ook onder). Prins carnaval Björn I deelt mee in de feestvreugde.
Benny Proot Met een knal wijdt burgemeester Lippens de 'praalboot' in (zie ook onder). Prins carnaval Björn I deelt mee in de feestvreugde.

Prins carnaval laat zijn 'Ark' dopen

Op de Markt in Heist is de nieuwe praalwagen, of eerder 'praalboot', van prins carnaval gedoopt door burgemeester Leopold Lippens. Zondag krijgt de 'Ark' een prominente rol in de carnavalsstoet van Heist, de grootste van de provincie.

"De oude wagen, het kasteeltje, was aan vervanging toe. De nieuwe prinsenwagen mag gezien worden", zegt een tevreden prins carnaval Björn I Engelrelst. De wagen werd gebouwd door de Cultuurdienst van Knokke-Heist, waar prins Björn zelf werkt. Hij werkte een drietal maanden aan de wagen samen met zijn collega's. "De oude prinsenwagen was 14 jaar oud. Deze nieuwe wagen voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en heeft een hydraulisch remsysteem. We hebben de voorbije jaren heel wat nieuwe regels ingevoerd voor de veiligheid van carnavalswagens. Met deze nieuwe prinsenwagen willen we zelf het goede voorbeeld geven aan alle wagenbouwers", vertelt schepen van Evenementen Jan Morbee (Gbl). "We kozen voor een typische platbodemboot als eerbetoon aan de Heistse vissers. Ons carnaval is immers uit de visserij ontstaan. We hebben 9.000 euro geïnvesteerd in het onderstel. Het andere materiaal werd gerecupereerd van de Ark van het Cartoonfestival."


Met de nieuwe prinsenwagen is Heist klaar voor de dolle carnavalsdagen. Die starten vandaag zaterdag met de officiële aanstelling van prins Björn in het Heistse stadhuis.


Zondagmiddag om 14 uur vertrekt de stoet met maar liefst 38 praalwagens door de centrumstraten van Heist. (JVRB)

2
Benny Proot

Lees meer