De leerlingen mochten hun spullen pakken en naar huis gaan.
Foto's Bart Boterman De leerlingen mochten hun spullen pakken en naar huis gaan.

100 leerlingen Ter Duinen geëvacueerd na brand

BRANDHAARD IN ZETEL VAN INTERNAAT HOTELSCHOOL DOET KWAAD OPZET VERMOEDEN

Honderd leerlingen van internaat De Korrel bij hotelschool Ter Duinen zijn dinsdagnacht geëvacueerd na een brand in de gang van de eerste verdieping. Ze werden gewekt door het brandalarm. "Eén jongen zat gevangen in zijn kamer, hem moesten we bevrijden met de brandladder", zegt majoor Kristof Dorné van de brandweer. Er vielen geen gewonden. De honderd leerlingen mochten vervroegd naar huis. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

"We dachten eigenlijk eerst dat het om een brandoefening ging", zeggen leerlingen Steff Reunes (16) en Maxim Vandenbergh (16), vierdejaars uit Leuven. "We hadden overdag namelijk nog een evacuatieoefening gehad en die verliep niet zo vlot. Maar toen ik de deur opende, zag ik dat het menens was. Er hing een rookpluim in de gang en ik zag de zetel branden. Ik ben net zoals anderen op deuren beginnen kloppen om iedereen te wekken", vertelt Steff. Een honderdtal leerlingen van de beneden-, eerste en tweede verdieping stormde naar buiten. Op de centrale verzamelplaats riepen de opzichters de namen af. Er bleek een leerling te kort.


Bart Socquet (15) verschool zich op zijn kamer, omdat er te veel rook hing op de gang. De brandweer bevrijdde de jongeman met de brandladder. "Ter controle werd hij naar het ziekenhuis overgebracht. Ambulanciers hebben de toestand van vijftien anderen onderzocht. Ze bleken ongedeerd. Intussen kregen we het vuur best snel onder controle. Er is wel veel schade door de brand", duidt majoor Kristof Dorné.


"De brand ontstond op de gang, tussen de slaapkamers van het internaat. De gang doet ook dienst als recreatieruimte en daar staan enkele zetels. Eén zetel brandde volledig uit en alles wat er in de buurt stond, is zwartgeblakerd. De schade is groot, ook in de slaapkamers", zegt Peter Verbeke, directeur van de hotelschool. "Over de oorzaak van de brand heerst nog veel onduidelijkheid. De politie heeft de plaats verzegeld." De politie Weskust meldt dat er een branddeskundige is aangesteld om de oorzaak te achterhalen. Enkele leerlingen lieten al uitschijnen dat het wellicht om brandstichting gaat, gezien zich rond de zetel geen elektrische apparaten bevinden.

Opgevangen in restaurant

De honderd geëvacueerde leerlingen werden de eerste uren ondergebracht in een restaurant. Een deel van hen, vooral de meisjes van het zesde jaar, kon 's nachts terug naar bed, omdat hun kamer niet aangetast was. Anderen bleven wakker of sliepen in een andere kamer. Steff Reumens uit Leuven kon niet terug naar zijn kamer. "Ik had in alle haast mijn deur open gelaten. Alles is kapot. Geen kledingstuk of schoolboek is nog bruikbaar. Ook mijn laptop heeft het begeven." Samen met andere getroffenen moet hij een lijst opstellen van wat stuk is, om over te maken aan de verzekeraar.


De honderd leerlingen uit De Korrel mochten gisteren een dag vroeger dan gepland naar huis. "Zonder kledij of cursussen kunnen ze niets aanvangen. De ouders komen hen ophalen. Volgende week zullen alle verdiepingen gereinigd zijn door een firma, met uitzondering van de eerste verdieping. Die behoeft heel wat herstelwerk. We voorzien kamers in andere woonblokken voor 26 leerlingen", besluit directeur Peter Verbeke.

Lees meer