2 Archeoloog Marc Dewilde bij de opgravingen op de site voor het nieuw politiegebouw.
Benny Proot Archeoloog Marc Dewilde bij de opgravingen op de site voor het nieuw politiegebouw.

Kerkhof ontdekt op site nieuw politiekantoor

EEUWENOUDE GRAVEN EN GEBOUWEN PER TOEVAL BLOOTGELEGD

Sporen van gebouwen van voor de achtste eeuw en een begraafplaats met 41 graven met skeletten. Dat heeft het Agentschap Onroerend Erfgoed gevonden op de site waar het nieuwe politiekantoor in de Ter Duinenlaan in Koksijde zal komen. "We hebben een ongekend stukje geschiedenis blootgelegd", benadrukt archeoloog Marc Dewilde.

"Ik ben al meer dan dertig jaar archeoloog, maar ik heb nog nooit zo'n oude nederzetting ontdekt", zegt archeoloog Marc Dewilde uit Koekelare. "Wat een geluk dat de kraanman alarm sloeg toen hij eind vorig jaar een schedel opgroef. Anders hadden we nooit geweten dat onder de aarde een burgerlijke begraafplaats en gebouwen van voor de achtste eeuw zaten. In totaal hebben we 41 graven blootgelegd. Daartussen zaten tien kinderlijken. Opvallend waren de grafgiften in de houten kist, zoals messen, een ketting en potjes in aardewerk. Dat duidt erop dat die mensen dateren van voor de christelijke traditie van begraven. Die begraafplaats heeft dus niets te maken met de abdijsite Ten Duinen, want die is van later."

2 Onder andere dit skelet werd opgegraven.
Benny Proot Onder andere dit skelet werd opgegraven.

Bebouwing

"Nog voor de begraafplaats er was, stonden er gebouwen op het terrein", gaat Marc verder.


"We troffen langwerpige greppels aan met palen waartussen vlechtwerk werd geweven verstevigd met klei. Een gebouw was zelfs afgebrand, dat kunnen we zien aan de houtskool. Daarnaast vonden we enkele scherven van aardewerk. Verder was het voorkomen van Engels geïmporteerd aardewerk intrigerend. Hopelijk is dat voldoende om meer historische info te ontrafelen. Zo weten we nu nog niet wanneer die gebouwen er stonden. Wat wel vernieuwend is, is dat er toen niet alleen gebouwd werd van het hinterland richting zee, maar ook omgekeerd. Vroeger bevonden zich hier duinen. Toen al besefte men dat het veiliger was om in de hoogte te wonen."

In kaart brengen

"Er moet nog dieper gegraven worden dan de put van vijf meter die we nu al hebben", vertelt Marc. "Nieuwe sporen verwacht ik niet meer, omdat we op de kleilaag zullen uitkomen. Zeventien dagen was voldoende om het terrein van 500 vierkante meter in kaart te brengen. Verder onderzoek zal ons hopelijk vertellen wanneer de gebouwen werden gebouwd en wie de mensen waren waarvan we skeletten hebben gevonden. Die resultaten zullen de lokale geschiedenis verrijken en dat dankzij een toevallige vondst."

Lees meer