Willem Hiele behaalt meteen 15 op 20

CHEF-KOK (34) OOK VERKOZEN TOT ONTDEKKING VAN HET JAAR DOOR GAULT&MILLAU

Willem Hiele (34), van het gelijknamige restaurant in Koksijde, is als nieuwkomer met een uitstekende score van 15 op 20 binnengekomen in de nieuwste editie van de restaurantgids Gault&Millau. Hij is ook dé ontdekking van het jaar. Willem is niet de enige debutant in de gids. In totaal staan zes restaurants uit Koksijde en Nieuwpoort voor het eerst in de Gault&Millau.

"Wat een verrassing", reageerde Willem Hiele gisteren enthousiast nadat hij wist dat hij de ontdekking van het jaar is volgens Gault&Millau. "Vier jaar geleden startte ik mijn restaurant Willem Hiele in Koksijde. Mijn vrouw Shannah Zeebroek helpt mee en ik draag mijn score dan ook op aan haar, want het was niet gemakkelijk om te staan waar we nu staan. Ook mijn ouders ben ik dankbaar. Het restaurant is ingericht in de ouderlijke woonst, waar generaties lang IJslandvaarders en garnaalvissers hun thuishaven hebben gehad. Ik herinner me de geuren en smaken van toen nog heel goed en gebruik ze vandaag in mijn keuken. Een grootnonkel bijvoorbeeld hing in onze tuin zijn visnetten te drogen. Die zilte dampen kan ik me nog zo voor de geest halen. Ik pluk graag kruiden, onder meer aan zee. Dat is pure nostalgie. Dat ik nu voor het eerst in de Gault&Millau sta met zo'n hoge score, is niet alleen mijn verdienste. Ik kan terugvallen op leveranciers, vooral uit de streek, die kwaliteitsvolle producten in de aanbieding hebben. Het team achter onze zaak is sterk. Het is dan ook een pluim voor iedereen."

Op naar een ster?

"Weet je dat ik soms schrik heb voor een ster in de Michelingids", laat Willem nog weten. "Uiteraard zou ik zo'n onderscheiding niet weigeren, maar ik mag niet het gevoel krijgen dat ik voor een baas werk. De vrijheid als chef-kok vind ik ontzettend belangrijk. Van mijn klanten krijg ik graag carte blanche. Mijn voornaamste ambitie is een rendabel bedrijf runnen. De rest is mooi meegenomen."

En over het feit dat Koksijde gastronomisch hoge ogen gooit, heeft Willem een verklaring.

"We hebben in onze gemeente enthousiaste, jonge ondernemers die elkaar versterken en elkaar niet als concurrenten zien. Ambacht, metier en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Koksijde telt ook veel mensen met een tweede verblijf, die een budget hebben om te spenderen bij de middenstand. Ook dat speelt mee."

Andere nieuwkomers

Willem Hiele is niet de enige uit onze regio die voor het eerst in de Gault&Millau staat. Ook het visrestaurant Julia van Angus Wittevrongel uit Sint-Idesbald, brasserie Edison van Vincent Florizoone uit Koksijde en de Nieuwpoortse restaurants Da Claudio, Flavie's Tafel en Mbistro staan erin. Markt XI uit De Haan en Carcasse uit Sint-Idesbald zijn de enige twee restaurants uit onze regio die gestegen zijn.

2 Willem Hiele, zaakvoerder en chef-kok van het gelijknamige restaurant, houdt trots zijn score uitgereikt door Gault&Millau in de lucht.
BELGA Willem Hiele, zaakvoerder en chef-kok van het gelijknamige restaurant, houdt trots zijn score uitgereikt door Gault&Millau in de lucht.
2

Lees meer