2 Lea Vannerum.
Bollen Lea Vannerum.

"Ik voel me verantwoordelijk voor dood van mijn moeder"

83-JARIGE VROUW KOMT OM BIJ ONGEVAL MET ZOON ACHTER STUUR

"Ik voel me verantwoordelijk voor de dood van mijn moeder." Met dat schuldgevoel leeft François Mollu (60) sinds maandag, toen hij betrokken raakte bij een ongeval op de Heerbaan in Kersbeek-Miskom. Zijn moeder Lea Vannerum (83), die als passagier naast hem zat, was op slag dood.

François Mollu reed maandagnamiddag op de Heerbaan in de richting van Glabbeek. Op het tegenovergestelde rijvak, in de richting van Kortenaken, reed een auto met de 74-jarige dame Nicole D. uit Kortenaken als bestuurster. Uit de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige blijkt dat de 74-jarige bestuurster ter hoogte van het kruispunt Miskom-Dorp plots linksaf wilde slaan, voor het andere voertuig. De voertuigen botsten hierdoor op elkaar. Het 83-jarige slachtoffer stierf ter plaatse. De andere dame werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht. Beide chauffeurs legden een negatieve ademtest af en reden niet te snel.


François Mollu kan het zichzelf moeilijk vergeven. Hij acht zich verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder, want hij zat achter het stuur toen het noodlot toesloeg.

2 De twee auto's botsten frontaal op het kruispunt van Miskom-Dorp en de Heerbaan.
Bollen De twee auto's botsten frontaal op het kruispunt van Miskom-Dorp en de Heerbaan.

Op weg naar winkel

"Maandag was het goed weer en ik vroeg mijn moeder via de telefoon of het paste om inkopen te gaan doen. Ze zei me dat het goed was. Toen ik bij haar met mijn wagen toekwam, zei ze me nog om hun wagen te nemen. Maar ik weigerde hun auto te gebruiken en zei haar dat ze maar gewoon moest instappen in mijn wagen. En dus reden we via de Heerbaan naar Glabbeek." Ter hoogte van het OCMW van Miskom gebeurde dan het fatale ongeval.


"Uitwijken kon ik niet meer. Net voor de klap riep ze nog 'Ai', enkele tellen later zat ze zowat levensloos naast me. Ze reageerde niet meer op mijn woorden. Een jogger, die toevallig voorbijliep, is begonnen met de reanimatie. De hulpdiensten waren er zeer snel: ruim drie kwartier dienden ze haar hartmassage en reanimatie toe. Helaas zonder resultaat. Volgens de spoedarts heeft waarschijnlijk door de klap van gordel of airbag, de aorta het begeven. Blijkbaar is die bij oudere mensen dunner en kwetsbaarder. Het is een zeer magere troost, maar mijn moeder heeft niet geleden. Zelf heb ik geluk gehad: een gebroken rib en wat schaafwonden."

Buren

François verwijt de bestuurster van de andere wagen, Nicole D. zeker niets. "Zij heeft dit zeker niet met opzet gedaan. We kennen elkaar goed, we zijn eigenlijk alle drie bijna buren. In dit kleine dorp kent iedereen iedereen. Ook voor mijn 88-jarige vader, Paul Mollu, valt het verlies zwaar. Fysiek is hij wat minder goed, mijn moeder zorgde voor hem zodat ze op hun leeftijd nog steeds zelfstandig leefden. Mijn vader of familie is niet boos op me, maar toch neem ik het mezelf kwalijk. Ik zat achter het stuur toen het gebeurde en acht me dus ook verantwoordelijk, ook al kan ik er niets aan doen. Had ik toch maar op haar vraag ingegaan om hun wagen te gebruiken. Dan waren we misschien twee of drie minuten later op die plek gepasseerd en was alles niet gebeurd."


De uitvaart van Lea Vannerum vindt vrijdag om 15 uur plaats in het uitvaartcentrum Hansen in Geetbets. Mogelijkheid tot groeten is er donderdagavond om 19.30 uur.

Lees meer