2 Willy en Freddy Van Winkel.
Bollen Willy en Freddy Van Winkel.

"Zou leuk zijn mochten we echt vijftien jaar worden"

WILLY EN FREDDY VAN WINKEL UIT MISKOM (60 - 15 JAAR)

Voor de eeneiige tweeling Willy en Freddy Van Winkel uit Miskom is deze schrikkeldag wel heel speciaal, want zij worden allebei zestig jaar. Die bijzondere verjaardag zullen ze dan ook samen vieren, want de broers zijn sinds hun geboorte onafscheidelijk.

Willy en Freddy werden in Miskom geboren in het ouderlijk huis, waarnaast de broers allebei gebouwd hebben. "In 1956 brak eind februari een strenge winter uit. De temperatuur zakte zelfs tot -20 graden. Toen we de 29ste februari uit de buik van ons moeder wilden komen, konden we dan ook niet naar het ziekenhuis gebracht worden, want de enige twee auto's in het dorp in die tijd, konden niet starten als gevolg van de koude. Dus werden we thuis geboren. Ons moeder wist bovendien niet dat ze ging bevallen van een tweeling. We weten ook niet wie als eerst geboren werd. Wat ons wel verteld is, is dat onze pa na de geboorte van zijn zoon het dorp rond ging om het heuglijke nieuws te melden, en even later bij thuiskomst vernam dat hij een tweede zoon had gekregen. Hij moest bijgevolg nog eens op ronde door het dorp."


Willy en Freddy kwamen met behulp van een vroedvrouw ter wereld. Samen wogen ze amper vier kilogram. "Om het warm te krijgen, werden we in de koets onder de Leuvense stoof geschoven", vertellen de broers.

2 De tweeling als kleine jongetjes.
Bollen De tweeling als kleine jongetjes.

Van lief wisselen

"Ach ja, we zijn toch ook groot geworden! In onze jeugd leken we zo erg op mekaar, dat er maar weinig mensen ons uit mekaar konden houden. Dat had zo zijn voordelen. Zo hebben we eens examens in mekaars plaats afgelegd voor vakken waar we minder goed in waren zonder dat dit opviel. En we konden ook al eens onopgemerkt van lief wisselen." Dat hun verjaardag op een schrikkeldag valt, heeft de broers eigenlijk nooit gestoord. "In onze familie werden verjaardagen niet zo uitgebreid gevierd. Toen we ouder werden, vierden we onze verjaardag gewoon een dag eerder." De broers worden dit jaar 60, maar eigenlijk in echte verjaardagen zouden ze eigenlijk maar 15 jaar worden. "Dat zou eigenlijk wel plezant zijn, mocht dat echt zo zijn", zeggen de broers lachend. "Dat was een geweldige tijd. Maar alle gekheid op een stokje: we zijn blij dat we samen zestig kunnen worden."


In het dorp gaat de bijzondere verjaardag niet onopgemerkt voorbij. "We krijgen heel wat grappige reacties te horen. Zo zei iemand: omdat jullie nog eens verjaren, moeten wij een dag extra gaan werken. Daar kunnen we wel om lachen hoor." De broers vieren samen hun verjaardag in intieme kring.

Lees meer