Omer Heusdens verhuist met zijn Museum voor Volksdevotie naar de Sint-Germanuskerk.
Foto Bollen Omer Heusdens verhuist met zijn Museum voor Volksdevotie naar de Sint-Germanuskerk.

Volksdevotiemuseum verhuist naar kerk

SINT-GERMANUSKERK KRIJGT ALS EERSTE IN KORTENAKEN EEN HERBESTEMMING

De Sint-Germanuskerk in Miskom kreeg als eerste kerk in Kortenaken een herbestemming. Omdat de voormalige klaslokalen naast de parochiekerk veel te klein werden voor het pittoreske Museum voor Volksdevotie, besloot initiatiefnemer Omer Heusdens in samenspraak met de kerkraad om het museum naar de parochiekerk te verhuizen.

Wat begon als een kleine privéverzameling groeide de laatste veertig jaar uit tot een gerenommeerd en geliefd religieus museum in het midden van het Hageland. Omer Heusdens uit Miskom was als kind al gefascineerd door zijn grootmoeder die naar kapelletjes trok om kaarsjes te branden tegen onder meer hoofd- en tandpijn. "Toen mijn schoonmoeder vanaf de jaren zeventig Mariabeelden en -boeken, bidprentjes en medailles meebracht van haar vele bedevaarten, besloot ik een verzameling aan te leggen", vertelt Omer. "Toen ik geen plaats meer had in huis, heb ik mijn boekencollectie van oude, Vlaamse auteurs verkocht. In de jaren tachtig en negentig organiseerde ik regelmatig tentoonstellingen rond de religieuze voorwerpen. Maar om de grote collecties steeds van zolder te halen om ze in een tentoonstellingsruimte op te stellen, was uiteindelijk niet meer doenbaar."

Paternosters en bidprentjes

Dus opende Omer in juni 2008 het Hagelandse Museum voor Volksdevotie in de voormalige klaslokalen van Miskom. "In twee lokalen konden de bezoekers honderden beelden van voornamelijk Onze-Lieve-Vrouw, driehonderd paternosters, vierduizend bidprentjes en zo'n 250 boeken bezichtigen", zegt Omer. "In 2011 moest ik het museum uitbreiden, omdat mensen me religieuze voorwerpen bleven schenken. Ik heb toen een beeldenzaal ingericht in een lokaaltje van de pastorie."


Momenteel staan er meer dan vijfhonderd beelden, zevenhonderd paternosters en achtduizend bidprentjes en nog vele andere religieuze voorwerpen, zoals wijwatervaatjes, kruisbeelden en boeken en afbeeldingen van engelen, in de nieuwe museumruimte: de Sint-Germanuskerk. "Je vindt hier niet veel voorwerpen die een grote financiële waarde hebben", zegt Omer. "De mooiste stukken torsen vooral een grote gevoelswaarde met zich mee. Je vindt hier alles wat mensen vroeger in huis hadden om hun geloof te beleven. Als hier voorwerpen worden afgeleverd die duizenden euro's waard zijn, sturen we de eigenaars meteen door naar het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving in Leuven of het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in Heverlee. Die waardevolle schilderijen of beelden hebben vaak ook specifieke omgevingstemperaturen nodig."


Het Museum voor Volksdevotie liet intussen het voorwoord 'Hagelandse' vallen.

Uit heel Vlaanderen

"We krijgen voorwerpen uit heel Vlaanderen binnen", zegt Omer. "We krijgen ook bezoekers uit alle windstreken. Zo'n duizend per jaar. Vorige week bracht een man uit Evergem 45 kilogram oude kerk- en gebedsboeken binnen. Ook een geborduurd religieus schilderij van een dame uit Lokeren hebben we van de schroothoop gered."

Lees meer